• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Fatboy Slim - You've Come A Long Way, Baby


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ο Fatboy Slim, κατά κόσμον Norman Cook, δεν υπήρξε ο πρώτος DJ που επιχείρησε να φτιάξει μουσική από το δωμάτιο του. Και σίγουρα δεν ήταν ο καλύτερος σε αυτό. Ωστόσο το γούστο του και το αυτί του ήταν αυτά που τον βοήθησαν να βρει τις πιο πιασάρικες μελωδίες συνδυασμένες με αυτά τα beats που σε έκαναν να κολλήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να τον κάνουν πρωτεργάτη αυτού του club κινήματος που όδευε προς τα 00's.


Αν και είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν κομμάτι με τους Housemartins, τους Beats International και τους Freak Power, η περσόνα του Fatboy Slim ήταν αυτή που έδειξε να ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που ήθελε να επιτύχει ο Norman Cook. Ο Fatboy Slim έδινε χώρο στις επιρροές του Norman Cook ώστε να δημιουργήσει τις μελωδίες που εκείνος ήθελε, έχοντας μόνο τη συλλογή του από δίσκους και έναν φτηνό εξοπλισμό. Μα περισσότερο απ' όλα είχε το κατάλληλο αυτί για να επενδύσει στις καλύτερες μελωδίες. Βαθιά επηρεασμένος από τους Chemical Brothers, αφού αυτοί ήταν που του έδωσαν κάποια samples για να πατήσει πάνω και να δημιουργήσει τη δική του προσωπική δουλειά.


Κι αν υπάρχει ένα άλμπουμ που όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στο μέγιστο βαθμό, αυτό είναι αναμφισβήτητα το You've Come A Long Way, Baby. Με κομμάτια όπως τα 'Right Here, Right Now', 'Fucking In Heaven' (το οποίο αναφέρει τη λέξη fuck περισσότερες από 100 φορές στα τέσσερα λεπτά που διαρκεί), 'The Rockerfeller Skank', 'You're Not From Brighton', 'Acid 8000' και φυσικά το 'Praise You' από τους στίχους του οποίου προέκυψε και ο τίτλος του άλμπουμ. Ενός άλμπουμ που εμπορικά σάρωσε και λατρεύτηκε από τους κριτικού αλλά και του άλμπουμ που, παράλληλα, αποτέλεσε την κορωνίδα μίας νέας εποχής για την αναβίωση της club μουσικής.


Original Release Date | 1998


Label | Skint - Astralwerks


Producer | Norman Cook


Running Time | 61:59


Tracklist

1. Right Here, Right Now

2. The Rockafeller Skank

3. Fucking In Heaven

4. Gangster Tripping

5. Build It Up – Tear It Down

6. Kalifornia

7. Soul Surfing

8. You're Not From Brighton

9. Praise You

10. Love Island

11. Acid 8000