• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: David Bowie - Heroes


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Πατώντας πάνω στη συνταγή του Low, o David Bowie κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Βερολίνου, Heroes, τον Οκτώβριο του 1977 σε μία προσπάθεια να επανασυστηθεί σταδιακά στο κοινό του. Η θητεία του ως κιμπορντίστας στην περιοδεία του Iggy Pop φαίνεται πως είχε πάρει από πάνω του την πίεση του rock star, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στον δημιουργικό του οίστρο και στην αλλαγή του ύφους του. Έχοντας κόψει τις ουσίες και ζώντας στο Βερολίνο μαζί με τον Iggy Pop, έζησαν τη νυχτερινή του ζωή και την άφησαν να τους επηρεάσει και να τους αλλάξει.


Το Heroes αποδείχθηκε το πιο δραματικό άλμπουμ της τριλογίας. Τόσο οι σκοτεινοί τίτλοι των κομματιών όσο και το εμβληματικό, πλέον, εξώφυλλο του άλμπουμ ήταν σαφώς επηρεασμένα από τον νέο τόπο διαμονής του Bowie. Ένα άλμπουμ που μύριζε Βερολίνο σε κάθε στίχο και νότα, από τα κλαμπ μέχρι την Τούρκικη περιοχή του Neukoln. Σε συνεργασία με πολλούς μουσικούς που είχαν παίξει και στο Low, όπως τον Brian Eno, τον Carlos Alomar, τον George Davis, τον Dennis Davis και φυσικά τον Tony Visconti, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα στούντιο Hansa, μία πρώην αίθουσα χορού της Gestapo.


Το άλμπουμ αποτέλεσε μία μίξη avant-garde pop κομματιών με ambient ορχηστρικά. Η συνεισφορά του Brian Eno στο ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ είναι καθοριστική, ένα κομμάτι που έμελλε να γίνει σύμβολο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και παράλληλα να θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα κομμάτια της δισκογραφίας του David Bowie.


Original Release Date | 1977


Label | RCA


Producers | David Bowie - Tony Visconti


Running Time | 40:36


Tracklist


Side One

1. Beauty And The Beast

2. Joe The Lion

3. Heroes

4. Sons Of The Silent Age

5. Blackout


Side Two

6. V-2 Schneider

7. Sense Of Doubt

8. Moss Garden

9. Neuköln

10. The Secret Life Of Arabia