• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Cream - Disraeli Gears


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Cream – Disraeli Gears

Το δεύτερο άλμπουμ των CreamDisraeli Gears, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1967 και ήταν, ουσιαστικά, το άλμπουμ με το οποίο οι Cream πειραματίστηκαν και με άλλα είδη μουσικής, όπως jazz και progressive rock ενώ αναμφίβολα ήταν πολύ πιο καλλιτεχνικό ως σύλληψη από το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν.

Ηχογραφήθηκε το Μάιο του 1967 στη Νέα Υόρκη και το άλμπουμ γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία ανεβαίνοντας στις πρώτες θέσεις των charts τόσο σε Ευρώπη όσο και στην Αμερική ενώ κατάφερε να γίνει πλατινένιος το 1993.

Ουσιαστικά, το Disraeli Gears αποτέλεσε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Cream, όπως τα 'Strange Brew' και 'Sunshine Οf Your Love', ενώ το περιοδικό Rolling Stone έχει κατατάξει το άλμπουμ στην 114η θέση της λίστας με τους 500 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών.

Μάλιστα, το 'Sunshine Of Your Love' αποτέλεσε και πρόκληση για τον Jimi Hendrix, ίσως τον μόνο άξιο ανταγωνιστή, τότε, του Eric Clapton. Αν και οι Cream κυκλοφόρησαν κι άλλα αξιόλογα άλμπουμ, στην πραγματικότητα κανένα δεν ξεπέρασε το Disraeli Gears, το οποίο αποτέλεσε αποτύπωση μίας μοναδικής εποχής, τόσο μουσικά όσο και κοινωνικά.


Original Release Date | 1967

Label | Reaction

Producer | Felix Pappalardi

Running Time | 33:37

Tracklist


1. Strange Brew

2. Sunshine of Your Love

3. World of Pain

4. Dance the Night Away

5. Blue Condition

6. Tales of Brave Ulysses

7. SWLABR

8. We're Going Wrong

9. Outside Woman Blues

10. Take It Back

11. Mother's Lament