• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Coldplay - Parachutes


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν Ιούλιος του 2000 όταν οι Coldplay θα κυκλοφορούσαν το πρώτο τους άλμπουμ, σηματοδοτώντας μία πορεία που θα γινόταν σπουδαιότερη απ' ότι είχαν ποτέ φανταστεί. Το Parachutes κατά την κυκλοφορία του κατάφερε να φτάσει στην κορυφή πολλών charts ενώ αποθεώθηκε από κριτικούς και κοινό καταφέρνοντας να γίνει 8 φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2 φορές στις ΗΠΑ ενώ ως και το 2011 είχε πουλήσει περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.


Για την ηχογράφηση του οι Coldplay συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Chris Allison, στον οποίο ανατέθηκε να δώσει στη μπάντα κατεύθυνση στον ήχο της, κάτι που ήθελε τόσο η μπάντα όσο και η Parlophone. To πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν ήταν το 'High Speed', το οποίο αποτέλεσε τη βάση του Parachutes. Η μπάντα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κατορθώσει να ολοκληρώσει το άλμπουμ, με τον Allison να μην βλέπει την πρόοδο που περίμενε από τη μπάντα, κάτι που τον ανάγκασε να τους πει πως δεν ήταν αρκετά καλοί με σκοπό να τους πεισμώσει, κάτι το οποίο πέτυχε και με το παραπάνω.


Το Parachutes περιέχει ουκ ολίγα εξαιρετικά κομμάτια μεταξύ των οποίων τα 'Shiver', 'Yellow', 'Trouble' και 'Don't Panic' ενώ ήταν υποψήφιο άλμπουμ για το Mercury Prize του 2000. Σχεδόν σύσσωμος ο μουσικός Τύπος έγραψε διθυραμβικά σχόλια για το άλμπουμ, το οποίο κατάφερε να γίνει το τρίτο πιο εμπορικό άλμπουμ των Coldplay μετά τα A Rush Of Blood To The Head και X&Y.


Original Release Date | 2000


Label | Parlophone


Producers | Chris Allison - Coldplay - Ken Nelson


Running Time | 41:44


Tracklist

1. Don't Panic

2. Shiver

3. Spies

4. Sparks

5. Yellow

6. Trouble

7. Parachutes

8. High Speed

9. We Never Change

10. Everything's Not Lost