• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Beastie Boys - Licensed To Ill


Κάθε Σάββατο, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν το 1984, όταν οι Beastie Boys αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις punk ρίζες τους και να γίνουν μία από τις πρώτες λευκές μπάντες της ραπ σκηνής. Όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, οι Beastie Boys - όντας από πλούσιες οικογένειες - δέχθηκαν τα πυρά της hip-hop κοινότητας για κλοπή κουλτούρας ενώ και οι κριτικοί δεν έδειξαν καθόλου ενθουσιασμένοι με εκείνη την προσπάθεια.


Ωστόσο το Licensed To Ill ήταν και παραμένει μία άλλη ιστορία. Η κυκλοφορία του δημιούργησε μία πιστή fanbase ενώ το άλμπουμ κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 750.000 αντίτυπα μέσα σε έξι εβδομάδες από την κυκλοφορία του, ενώ βρέθηκε στην κορυφή των αμερικάνικων charts - το πρώτο rap άλμπουμ που το κατάφερε αυτό. Αν και στιχουργικά ήταν κάπως αδύναμο, συνολικά ήταν ένα άλμπουμ γεμάτο εφηβική τρέλα και απερισκεψία, το οποίο αγκαλιάστηκε από έφηβους που λάτρευαν να χορεύουν υπό τους ήχους του.


Το άλμπουμ αυτό των Beastie Boys έχει αρκετές αναφορές τόσο στη hip-hop όσο και στην B-Boy κουλτούρα. Αλλά είναι αναφορές σε συνδυασμό με δυνατά beats και samples, με βαριά κιθαριστικά riffs, τα οπία έφεραν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Το 'Fight For Your Right' έγινε και συνεχίζει να είναι ένα από τα κλασικά κομμάτια για πάρτι, καθώς ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε hip-hop και rock, κάτι που είχε κάνει ο Rick Rubin με τη δουλειά του στους Run DMC. To Licensed To Ill ήταν ένα άλμπουμ που έκανε την εφηβεία να ακούγεται τρομερά διασκεδαστική, χωρίς απόλυτα να είναι.


Original Release Date| November 15, 1986

Label| Def Jam - Columbia

Producers| Rick Rubin - Beastie Boys


Running Time| 44:33

Tracklist

1. Rhymin & Stealin

2. The New Style

3. She's Crafty

4. Posse In Effect

5. Slow Ride

6. Girls

7. Fight For Your Right

8. No Sleep Till Brooklyn

9. Paul Revere

10. Hold It Now, Hit It

11. Brass Monkey

12. Slow And Low

13. Time To Get Ill