• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: Arcade Fire - Funeral


Κάθε Κυριακή, το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Arcade Fire – Funeral

Το πρώτο άλμπουμ με το οποίο οι Καναδοί Arcade Fire συστήθηκαν στον κόσμο, κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο, όχι και τόσο, χαρούμενος τίτλος για άλμπουμ, και δη για πρώτο, δόθηκε λόγω του ότι όλα τα μέλη της μπάντας, λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ αυτού, είχαν υποστεί απώλειες. Η Régine Chassagne είχε χάσει τη γιαγιά της, ο Win και ο Will Butler τον παππού τους και ο Richard Reed Parry τη θεία του.

Απώλεια, αγάπη, αλλά και η άσβεστη ελπίδα ήταν όλα μέσα σε αυτό το άλμπουμ. Πολλοί θεώρησαν πως οι Arcade Fire, με το άλμπουμ αυτό, επαναπροσδιόρισαν την έννοια του ανεξάρτητου ροκ της δεκαετίας. Και ενδεχομένως και να το έκαναν. Συμφωνική ροκ, folk στοιχεία και ακόρντα, έφτιαξαν ρυθμούς που δύσκολα θα ξεχαστούν κι ακόμα πιο δύσκολα δε θα αγαπηθούν.

Όλα τα μέλη της μπάντας είχαν βιώσει το κάθε κομμάτι, τον κάθε στίχο και όλα αυτά τα ένωσαν με τους ήχους που έχει η τραγωδία και έπειτα η ελπίδα για τη ζωή. Μία οδύσσεια για λύτρωση από τον πόνο σε συνδυασμό με το χάος της καθημερινότητας αλλά και η κάθαρση, πρωταρχικός μας σκοπός, όλα ήταν απόλυτα αποτυπωμένα σε δέκα κομμάτια.

Το Funeral ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy, θεωρείται ένα από τα 500 σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών κατά το περιοδικό Rolling Stone ενώ βρίσκεται σε, σχεδόν, όλες τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας.


Original Release Date | 2004

Label | Merge

Producer | Arcade Fire

Running Time | 48:02

Tracklist


1. Neighborhood #1 (Tunnels)

2. Neighborhood #2 (Laïka)

3. Une Année Sans Lumière

4. Neighborhood #3 (Power Out)

5. Neighborhood #4 (7 Kettles)

6. Crown of Love

7. Wake Up

8. Haiti

9. Rebellion (Lies)

10. In the Backseat