• Νίκος Παπανικολάου

#BestOfTheRest: AC/DC - Back In Black


Κάθε Κυριακή το Breakroom.gr επιλέγει ένα από τα άλμπουμ που πρέπει ν' ακούσεις πριν πεθάνεις.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Έχοντας βιώσει την απώλεια του Bon Scott την ίδια χρονιά, οι AC/DC κυκλοφορούν το Back To Black το 1980. Γεμάτο σεξουαλικότητα και ένταση, μαυρίλα και πολιτική, το άλμπουμ των AC/DC ήταν αυτό με το οποίο κατάφεραν να πολιορκήσουν την Ευρώπη και να κάνουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού να τους μπερδέψει με τους Spinal Tap. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι AC/DC είχαν κυκλοφορήσει το Highway To Hell, το οποίο αποτέλεσε και το άλμπουμ με το οποίο έγιναν λίγο πιο εμπορικοί κι αυτό λόγω της αλλαγής στον ήχο τους, αποτέλεσμα της παραγωγής του Robert Lange.


Γεμάτοι φιλοδοξία και με σεβασμό στον Bon Scott, οι AC/DC όρισαν ως νέο τους τραγουδιστή τον Brian Johnson, σύσταση του παραγωγού Robert Lange. Είναι αλήθεια πως δικαιολογημένα κάποιοι μπέρδεψαν τους ήχους των AC/DC με αυτούς των Spinal Tap, ιδίως όταν το άλμπουμ ξεκινάει με το 'Hells Bells' και τους δυσοίωνους χτύπους της καμπάνας που το συνοδεύουν. Η συνέχεια, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση. Αν εξαιρέσει κανείς το 'Back In Black' και το 'Have A Drink On Me', αμφότερα φόροι τιμής στη μνήμη του Bon Scott, στο υπόλοιπο άλμπουμ η απώλεια του Scott μόνο εμφανής δεν είναι κι αυτό χάρη στο τέλειο δέσιμο που είχε η φωνή του Brian Johnson με την υπόλοιπη μπάντα και το ύφος αυτής. Το Back In Black εκτός της Ευρώπης αποτέλεσε και επιτυχία στην Αμερική, αν και διστακτικά στην αρχή, καταφέρνοντας να πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε πέντε χρόνια. Οι Αυστραλοί, πλέον, είχαν γίνει μία μπάντα τεραστίων διαστάσεων και ποτέ δε θα ξαναγύριζαν σε κάτι λιγότερο απ' αυτό.


Σήμερα, το Back In Black θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το Rolling Stone το θεωρεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των 80s ενώ συμπεριλαμβάνεται σε λίστα του ίδιου περιοδικού με τα σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών ενώ θα είναι δεύτερο άλμπουμ σε πωλήσεις μετά το Thriller του Michael Jackson καταφέρνοντας να πουλήσει 22 εκατομμύρια αντίτυπα και να γίνει πλατινένιο 22 φορές.


Original Release Date | 1980


Label | Albert - Atlantic


Producer | Robert Lange


Running Time | 42:11


Tracklist


Side One

1. Hells Bells

2. Shoot To Thrill

3. What Do You Do For Money Honey

4. Givin' The Dog A Bone

5. Let Me Put My Love Into You


Side Two

6. Back In Black

7. You Shook Me All Night Long

8. Have A Drink On Me

9. Shake A Leg

10. Rock And Roll Ain't Noise Pollution