• Δημήτρης Φαληρέας

8+1: Τα καλύτερα remix του Andrew Weatherall


Τα νέα του θανάτου του Andrew Weatherall συγκλόνισαν τον κόσμο της μουσικής, καθώς ο διακεκριμένος παραγωγός και DJ είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην βρετανική ηλεκτρονική μουσική της δεκαετίας του 1990. Από τις παραγωγές του στους Primal Scream, μέχρι τα θρυλικά πάρτι που έκανε μέχρι πριν λίγα χρόνια κι από τις δικές του κυκλοφορίες, μέχρι τα περιζήτητα remix του, ήταν ένας άνθρωπος που με κάθε του δουλειά κέρδιζε και περισσότερο θαυμασμό. Τα "πολλά καντάρια μουσική" που ήξερε, φρόντιζε να φτάνουν στον κόσμο. Είτε μέσα από τα set του, είτε τα τελευταία χρόνια από την συχνότητα του BBC. Καθώς λοιπόν μας άφησε στα -μόλις- 56 του χρόνια, αποχαιρετούμε με μία μικρή λίστα των αγαπημένων μας remix.


Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας


1. Primal Scream - Loaded


Περισσότερες εισαγωγές κρίνονται περιττές, καθώς ο Weatherall πήρε ένα ξεχασμένο "I'm Losing More Than I'll Ever Have", το μεταμόρφωσε σε "Loaded" και έδωσε το σήμα για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των 90's, το Screamadelica.

2. Saint Etienne - Only Love Can Break Your Heart


Το έγραψε το 1970 ο Neil Young, το διασκεύασαν το 1990 οι Saint Etienne και το 1991 ο Weatherall το έκανε ακόμα πιο προσιτό για την ανερχόμενη ηλεκτρονική σκηνή της Βρετανίας.

3. My Bloody Valentine - Soon


Θέλει κότσια για να ρεμιξάρεις My Bloody Valentine. Και να μην εκνευρίσεις το fanbase τους. Ε, ο Andrew μπορούσε να το κάνει.

4. Future Sound of London - Papua New Guinea


Ο πυρετός της electronica έχει αρχίσει να χτυπάει την Αγγλία ήδη από το 1991, όταν και οι Future Sound of London κυκλοφορούν το single του "Papua New Guinea" και γίνεται μία από τις καθοριστικές κυκλοφορίες της δεκαετίας. Ο Weatherall αναλαμβάνει και στο re-issue του 1992 συμπεριλαμβάνεται ως track no.2.

5. Happy Mondays - Hallelujah

Υπήρχε περίπτωση να έκανε παραγωγή στους Primal Scream και να του ξέφευγαν οι Happy Mondays; Αν και για να είμαστε δίκαιοι, εδώ είναι μαζί με τον Paul Oakenfold.

6. Wooden Shjips - Crossing

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Weatherall ποτέ δεν σταμάτησε να έχει επαφή με την μουσική του (εκάστοτε) σήμερα. Και αυτό το remix στο 'Crossing' των Wooden Shjips είναι η απόδειξη (κι ένα πολύ ωραίο κομμάτι).

7. New Order - World In Motion

New Order και Andrew Weatherall είναι μια σχέση που κρατάει πολλά χρόνια και μάλιστα φτάνει μέχρι τον τελευταίο δίσκο τους, όπου ρεμίξαρε το 'Restless', αλλά ξεκινάει με το 'World In Motion' το 1990 για το Μουντιάλ της Ιταλίας.

8. Leftfield - Open Up

Μπορεί από το original να υπήρχε ήδη η φωνή του Lydon, αλλά η πραγματικά πανκ διάστασή του έρχεται με το περίφημο "I Hate Pink Floyd Mix" του Weatherall.

+ 1. Andrew Weatherall - Feathers

Για το φινάλε κρατήσαμε μία από τις original δουλειές του, από αυτές που σε κάνουν να λες "UNKLE who?"


Αντίο Andrew, σε ευχαριστούμε.