Όταν το BBC απαγόρευσε το 'Roxanne' των Police το τραγούδησαν πιο δυνατά


Τον Οκτώβριο του 1977, οι Police, αποτελούμενοι από τους Sting, Andy Summers και Stewart Copeland, βρίσκονταν στην Γαλλία για να δώσει μία συναυλία μαζί με τους The Damned. Οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν ήταν μεγάλες και έτσι έπρεπε να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Παρίσι. Απ’ έξω από εκεί που έμεναν, υπήχρε ένα σοκάκι με sex shops που σύχναζαν πόρνες, φορώντας ανοιχτά αδιάβροχα παλτό και φθηνές μπότες.


Γράφει ο Νικόλας Αραχωβίτης


«Υποτίθεται ότι θα κάναμε αυτή τη σκατά μικρή συναυλία με τους The Damned...και οδηγήσαμε στο Παρίσι από την Ολλανδία με το Citroen Dyane 6 μου. Το προηγούμενο βράδυ, όλοι πήραμε ξεχωριστούς δρόμους και ο Sting περιπλανιόταν τριγύρω, κοιτάζοντας όλες τις πόρνες» – Andy Summers


Ένα βράδυ πριν την ημερομηνία της συναυλίας τους και ενώ ο καθένας είχε πάρει τον δρόμο του, ο μπασίστας και τραγουδιστής των Police, Sting, περιπλανήθηκε τριγύρω παρατηρώντας όλες αυτές τις πόρνες. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που έβλεπε κάτι τέτοιο στους δρόμους και του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, όπως δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη του. Υπήρχε μια μελωδία που «γύριζε» στο μυαλό του εκείνες τις ημέρες και έτσι φαντάστηκε τον εαυτό του να ερωτεύεται ένα από αυτά τα κορίτσια στον δρόμο. Η έμπνευση του τίτλου του τραγουδιού 'Roxanne', προήλθε από μία αφίσα της παράστασης του Edmond Rostand, Cyrano de Bergerac, που υπήρχε στο στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου τους. Η Ρωξάνη ήταν το αντικείμενο της ανανταπόδοτης επιθυμίας του Cyrano στην ιστορία του Edmond. Έτσι ο Sting χρησιμοποίησε το όνομα αυτό για τίτλο και έγραψε σε μία κλασική κιθάρα τη μελωδία που έμοιαζε αρχικά με μπόσα νόβα.

«Δεν είχαμε πολύ υλικό και παλεύαμε να βάλουμε ένα σετ μαζί, έτσι όταν ανασυνταχτήκαμε για να κάνουμε πρόβες στο Finchley το δοκιμάσαμε» – Sting


Όταν το συγκρότημα επέστρεψε πίσω στο Λονδίνο, ο Sting έδειξε στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος το τραγούδι του. Ο ντράμερ, Stewart Copeland, ήταν αυτός που πρότεινε να το μετατρέψουν σε ρυθμό tango. Έτσι, ξεκινώντας να παίζουν, ο Andy πρόσθεσε σε αυτό μερικές ελαφρές reggae νότες, ενώ ο Sting άλλαξε τα σημεία στα οποία «χτυπούσε» το μπάσο, δίνοντάς του ένα ιδιαίτερο στυλ, το οποίο στην πορεία θα τους χαρακτήριζε. Μέσα σε ένα απόγευμα το τραγούδι ήταν έτοιμο.


«Ο Sting το έπαιξε για εμένα στο σαλόνι μου νωρίτερα, ήταν πολύ ντροπαλός στην αρχή φέρνοντας τα κομμάτια του, αλλά ήταν λαμπρό και αργότερα το δουλέψαμε όλοι σε ένα υγρό υπόγειο στο Βόρειο Λονδίνο» – Andy Summers


Το Ιανουάριο του 1978, οι Police αποφάσισαν να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ στα Surrey Studios. Ο Miles Copeland, ο αδερφός του ντράμερ του συγκροτήματος, ήταν τακτικός επισκέπτης στο στούντιο που πήγαιναν και δούλευαν. Ακούγοντας το 'Roxanne' ενθουσιάστηκε, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ένιωθαν μια ανασφάλεια για το συγκεκριμένο και θεώρησε πως θα γίνει μια μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ διαφορετικό από τα άλλα πάνκ τραγούδια. O Miles αποφάσισε να γίνει ο μάνατζέρ τους και πήγε το τραγούδι στην A&M για να τους κλείσει την πρώτη τους συμφωνία. Η εταιρεία ήθελε να το κυκλοφορήσει, πράγμα που έγινε στις 7 Απριλίου του 1978.

Το single όμως, δεν πήγε όσο καλά θα ήθελαν και ένας λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό, ίσως να ήταν και ότι το BBC αρνήθηκε να το εντάξει το στις λίστες του, εξαιτίας του θέματος των στίχων. Το γεγονός αυτό εξαγρίωσε τους Police. Η δισκογραφική από την πλευρά της προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα το γεγονός αυτό, κολλώντας αφίσες που έγραφαν «Απαγορευμένο από το BBC». Μάταια όμως.


«Δεν ήταν αισχρό το τραγούδι... Ήταν ένα πραγματικό τραγούδι με ένα πραγματικό, λυρικό αίσθημα και δεν το έπαιζαν με την αιτιολογία ότι ήταν για μία πόρνη» – Sting


Το τραγούδι άρχισε να κερδίζει τις εντυπώσεις, όταν οι Police έκαναν συναυλίες στην Αμερική. Έτσι έκλεισαν μια νέα συμφωνία με την A&M και κυκλοφόρησαν στις 2 Νοεμβρίου του 1978, το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Outlandos D’Amour, κάνοντας καλές πωλήσεις στην Αμερική. Το άλμπουμ πλησίασε την 20η θέση στα US charts κυρίως χάρις του Roxanne. Το single αυτό επανακυκλοφόρησε το 1979 και αυτή τη φορά κατέκτησε την 12η θέση των UK charts.

«Όλα άλλαξαν γρήγορα... Είχαμε έναν χρόνο να εξασκηθούμε για να είμαστε ένα ροκ συγκρότημα και μετά ξεκινήσαμε ξανά με το ίδιο τραγούδι. Ήταν περίεργο» – Andy Summers


Το 'Roxanne' «εκτόξευσε» τους Police. Βασισμένο στο ρυθμό του Stewart, με τις ιδιαίτερες συγχορδίες του Andy και την «πικάντικη» και χορωδιακή φωνή του Sting, το τραγούδι έγινε η πρώτη τους μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Όπως είπε και ο ίδιος ο Andy Summers: «Πριν από το 'Roxanne' ήμασταν απλά ένα άγνωστο συγκρότημα με πόδια... Τότε όλα φάνηκαν να επιταχύνουν. Πέρασε σαν πύραυλος από τη στιγμή που ξεκινήσαμε. Αυτό ήταν το πραγματικά συναρπαστικό μέρος της ιστορίας των Police. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.»


El Tango De Roxanne

Μια γνωστή διασκευή του τραγουδιού 'Roxanne' συμπεριλήφθηκε στην ταινία του Baz Luhrmann, Moulin Rouge! του 2001, στην οποία συνδυάστηκε το τραγούδι των Police με ένα ταγκό του Αργεντίνου μουσικού Mariano Mores.

Η συναυλία τους στο Παρίσι το ’77, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ενημερώθηκαν πως η παράσταση ακυρώθηκε και πως το πάνκ ροκ συγκρότημα που θα έπαιζαν μαζί, είχε επιστρέψει πίσω στην Αγγλία. Έτσι, για πολύ καιρό οι Police θεωρούσαν αυτό το ταξίδι τους ανούσιο, έως ότου το τραγούδι 'Roxanne' που γράφτηκε εκεί, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τους έκανε γνωστούς.