• Νίκος Παπανικολάου

Όταν οι Fleetwood Mac ηχογράφησαν το Rumours


Ήταν 44 χρόνια πριν όταν οι Fleetwood Mac ήθελαν απελπισμένα να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που θα έσπαγε τα ταμεία και θα έμπαινε σε κάθε σπίτι. Πως θα γινόταν αυτό; Η αρχική συνταγή ήταν δοκιμασμένη. Ένα μεγάλο μπάτζετ για τις ηχογραφήσεις, σεξ, ναρκωτικά και – τι άλλο; - rock-and-roll. Ωστόσο αν αυτό ήταν κάτι που το είχαν δοκιμάσει όλες οι μπάντες της εποχής, τι ήταν αυτό που θα έκανε τους Fleetwood Mac να διαφοροποιηθούν; Τα συναισθήματα που βίωναν όλα τα μέλη της μπάντας. Ζήλεια, απογοήτευση, και διαζύγια. Θα δούλευε αυτό το κοκτέιλ; Ο καιρός θα το έδειχνε. Και ο καιρός το έδειξε.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το 1976. Η μπάντα είχε μόλις ολοκληρώσει την περιοδεία της και τα νέα μέλη της μπάντας, οι Stevie Nicks και Lindsey Buckingham, είχαν δείξει το ταλέντο τους, υπό την καθοδήγηση των Mick Fleetwood, Christine McVie και John McVie. Οι φήμες λένε πως οι ηχογραφήσεις ήταν δραματικές και το άλμπουμ ποτέ δεν ολοκληρώθηκε επίσημα. Οι Fleetwood Mac ήταν απελπισμένοι να δημιουργήσουν ένα ακόμη καλό άλμπουμ. Και σε αυτό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα δύο νέα μέλη της μπάντας που κατάφεραν να δώσουν την πνοή που έλειπε από αυτή.


Η επιτυχία του προηγούμενου άλμπουμ αλλά και η περιοδεία που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλη πίεση στη μπάντα να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό για τη συνέχεια. Η μπάντα, ωστόσο, αν και καλλιτεχνικά ήταν στην κορυφή, οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών ήταν φοβερά τεταμένες. Κάτι που αποδείχθηκε όταν συναντήθηκαν τα μέλη της μπάντας, όταν όλοι τους βρίσκονταν σε συναισθηματική διάλυση. Οι διαδικασίες ηχογράφησης δε θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα. Κάτι που φαίνεται στο άλμπουμ, καθώς άπαντες το χρησιμοποίησαν ως μέσο προσωπικής κάθαρσης.


Όταν μπήκαν στο στούντιο, η Christine Perfect και ο John McVie ήταν στα μέσα του διαζυγίου τους. Οι δυο τους παρέμειναν σιωπηλοί όταν ήταν στον ίδιο χώρο, και απέφευγαν την οποιαδήποτε επαφή πλην των απαραιτήτων για τις ηχογραφήσεις. Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην όλη διαδικασία, κάτι που έγινε ακόμη χειρότερο όταν η Christine άρχισε να βγαίνει με τον lighting director της μπάντας. Παράλληλα, η Stevie Nicks με τον Lindsay Buckingham είχαν επίσης χωρίσει και όχι απλά δεν πέρασαν τη διαδικασία της ηχογράφησης σιωπηλά αλλά υπήρχαν πολλοί και έντονοι καυγάδες, οι οποίο έπαυαν μόνο όταν έπρεπε να μπουν στο στούντιο. Ένα ακόμη διαζύγιο που ήρθε για να προστεθεί, ήταν αυτό του Fleetwood, ο οποίος είχε μόλις μάθει πως η σύζυγος του, είχε σχέση με έναν καλό του φίλο.


Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν παρά να μην έχουν επίδραση στα κομμάτια που ηχογράφησαν. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στους στίχους τους καθώς αποτέλεσαν τον τρόπο έκφρασης των έντονων συναισθημάτων και των σκέψεων τους. Το ‘Go Your Own Way’ ήταν ο τρόπος του Buckingham στη σχέση του με τη Stevie Nicks, το ‘Don’t Stop’ ήταν η προσπάθεια την Christine να πείσει τον εαυτό της να προχωρήσει με τη ζωή της, ενώ το ‘You Make Loving Fun’ ήταν ο εορτασμός της για τη νέα της σχέση μακριά από τον John. Το ‘Chain’ ήταν το κομμάτι που όλοι βρήκαν ένα κομμάτι τους μέσα του, μία ιστορία προδοσίας.


Φυσικά, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δε θα μπορούσαν να λείπουν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αμφότερα βοήθησαν τα μέλη της μπάντας να μείνουν συγκεντρωμένοι και να μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα για πολλές ώρες. Όλα τα μέλη της μπάντας έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους πως χωρίς ναρκωτικά και αλκοόλ αυτό το άλμπουμ δε θα είχε ηχογραφηθεί ποτέ. Και πιθανότατα είναι αλήθεια. Μάλιστα, η κοκαΐνη ήταν παντού σε βαθμό που σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τον έμπορο τους στα credits του άλμπουμ, κάτι που δε συνέβη ποτέ.


Αν και για το κοινό, το άλμπουμ θα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα που κυκλοφόρησαν ποτέ, για τη μπάντα δεν ήταν ακριβώς το ίδιο, αν και είχαν πετύχει το σκοπό του να βγάλουν ένα ακόμη εξαιρετικό άλμπουμ. Οι συνθήκες ηχογράφησης, οι τσακωμοί, οι απώλειες και η ένταση, είχαν κοστίσει πολύ στις μεταξύ σχέσεις των μελών. Πήρε πολύ καιρό στα μέλη της μπάντας να καταφέρουν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο του Rumours. Το άλμπουμ θα θεωρηθεί ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών και θα μείνει για πάντα στην καρδιά των απανταχού μουσικόφιλων.


Μέσα από μία καταιγίδα συναισθημάτων και κρίσεων, η φωνή της Stevie Nicks στο τέλος του άλμπουμ να ρωτά 'Is it over now? Do you know how to pick up the pieces and go home?'. Οι απαντήσεις είναι δικές σου.