• Δημήτρης Φαληρέας

Το ράδιο του GTA είναι αυτό που λείπει από τα FM


Τα GTA (Grand Theft Auto) ή τα αγαπάς ή τα μισείς. Αν ήσουν πιτσιρικοέφηβος στα 00's τα αγαπάς γιατί τα έλιωνες με τις ώρες στο PS2 ή το PC σου. Αν ήσουν η μάνα αυτού του πιτσιρικοέφηβου μάλλον τα μισείς γιατί έκαναν το παιδί σου να "συνηθίζει στη βία και τις παράνομες συμπεριφορές" και πιθανότατα νόμιζες ότι ο γιόκας σου θα γίνει ένα ρεμάλι. Ας ελπίσουμε πως δεν έγινε. Όμως αυτό το άρθρο δεν επιχειρεί να απαντήσει στο αρχέγονο ερώτημα, αν δηλαδή είναι καλύτερο το Vice City ή το San Andreas, ούτε να γίνει μία ωδή στα cheat codes που σου επέτρεπαν να τρέχεις πέρα δώθε με monster trucks, ελικόπτερα ή άπειρα χρήματα (φλώρε). Είναι όμως μια ωδή στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που άκουγες στο εν λόγω monster truck καθώς έτρεχες από τους μπάτσους ανάμεσα σε ληστείες και πιστολίδια.


Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας


Τα χρόνια που έπαιζα GTA δεν μπορώ να πω ότι ψαχνόμουν ιδιαίτερα με την μουσική. Έως καθόλου. Άκουγα ό,τι έπαιζε στο σπίτι, δηλαδή Rod Stewart, Τρύπες και Springsteen. Πολλοί από τους σταθμούς των παιχνιδιών ήταν κοντά σε αυτά τα ακούσματα, οπότε τους άκουγα ευχάριστα, αλλά πέρα από ένα τεράστιο σκάλωμα στην 5η Δημοτικού με το "Hold the Line" των Toto, δεν πήγα παραπέρα. Κάποια στιγμή σταμάτησα να παίζω GTA, άρχισα να ψάχνω την μουσική μου (πόσες φορές πια να ακούσει ένας άνθρωπος το "Hungry Heart";) και τα χρόνια πέρασαν. Ντιτζαίης στα φοιτητικά μου χρόνια πλέον, ένα βράδυ παίζω το "Out of Touch" των Hall & Oates, όταν έρχεται ένας μισομεθυσμένος γνωστός μου και σε ένα blast from the past αρχίζει να μου λέει για τον Flash FM στο Vice City που έπαιζε αυτό το κομμάτι και πόσο ωραίο soundtrack είχε το παιχνίδι. Μετά βέβαια κόντεψε να μου βγάλει λίστα για τα τραγούδια που ήθελε να παίξω, οπότε εκνευρίστηκα γιατί ο DJ δεν είναι jukebox, αλλά την επόμενη μέρα αποφάσισα να τα ψάξω και να τα ξανακούσω.


Ενώ όμως περίμενα να βρω λίστες σε wiki fandoms, είχα ξεχάσει ότι είχε μεσολαβήσει ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ αυτά τα χρόνια τα πρώτα, οπότε αποτελέσματα ήταν ολόκληροι οι σταθμοί στο YouTube. Αυτό σήμαινε ότι πέρα από τις μουσικές, είχε και αυτούσιες τις εκπομπές. Τα αστεία των ραδιοφωνικών παραγωγών, τις διαφημίσεις και τις συζητήσεις. Λεπτομέρειες που ξεπερνούσαν την καλή μουσική και δημιουργούσαν μια ολόκληρη εμπειρία γύρω από τους σταθμούς. Ξαφνικά ήταν κάτι που ήθελες να ακούσεις. Παραγωγοί που θα ήθελες να ανοίξεις το ραδιόφωνο και να τους ακούσεις. Και δυστυχώς, είχαν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από τα αθηναϊκά FM. Τέλος λοιπόν με τη χαζονοσταλγία και πάμε στο ψητό.


Επιλέξαμε κάποιους από τους αγαπημένους μας σταθμούς, τους κατηγοριοποιήσαμε με βάση τα είδη που παίζουν και τώρα μπορείτε να διαλέξετε όποιον προτιμάτε και να λιώσετε με την ησυχία σας. Για να... συντονιστείτε, απλά πατήστε το όνομα του σταθμού.


Rock:


Radio X για Alternative και Grunge


K-DST για Classic Rock


V-Rock για Hard Rock και Heavy Metal


Channel X για Punk


Wave 103 για New Wave και Synthpop


Radio Mirror Park για Indie


Emotion για Soft Rock και Power Ballads

Pop:


Non Stop Pop FM για εμ... non stop pop


Flash FM για 80’s Pop


Fever 105 για Soul


Master Sounds 98,3 για Funk και Groove


Bounce FM για Disco

Ηλεκτρονική:


Fly Lo FM για IDM και Experimental Electronic


MSX 98 για Drum n Bass και Jungle


Soulwax FM για Techno και Acid House


Rise FM για House και Trance


The Journey για Ambient και Chillout


Hip Hop:


The Beat 102,7 για Hip Hop


Playback FM για East Coast Hip Hop


Los Santos Radio για West Coast Hip Hop και Gangsta Rap

Υπόλοιπα γούστα:


K-JAH για Reggae


Radio Espantoso για Latin Jazz και Mambo


JNR 108,5 για Jazz


Double Clef FM για Κλασική και Όπερα


K-Rose για Country


San Juan Sounds για Latin, Reggaeton και Bachata


Radio del Mundo για Ethnic


Και αν απλά θέλετε να ακούτε συζητήσεις, υπάρχουν όλοι μαζεμένοι εδώ