Τι περιμένουμε να ακούσουμε από τους Candlemass;


Οι Candlemass επιστρέφουν στην Ελλάδα, δύο μόλις χρόνια μετά τις εμφανίσεις τους το 2017. Με τη μεγάλη διαφορά ότι αυτή τη φορά πίσω από το μικρόφωνο της μπάντας θα στέκεται ο Johan Länqvist. Ο (τότε session) τραγουδιστής του πρώτου LP του συγκροτήματος. Του θρυλικού Epicus Doomicus Metallicus που κυκλοφόρησε πριν 33 χρόνια (1986). Και έτσι, οι Candlemass θα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά με όλους τους τραγουδιστές που έχουν περάσει από το συγκρότημα.


Γράφει ο Μάρκος Σκυριανός


Τι περιμένουμε όμως να ακούσουμε από τους Candlemass στο 2019; Σίγουρα περιμένουμε να ακούσουμε βαρύ και ασήκωτο doom metal, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα από τα 2-3 πιο σημαντικά ονόματα στο χώρο του doom metal, και ειδικότερα τους «δημιουργούς» του epic doom metal. Και από τραγούδια;


Ο Lanqvist έχει εμφανιστεί live πολλές φορές με τους Candlemass πριν πάρει μόνιμα τη θέση του τραγουδιστή, για να ερμηνεύσει τραγούδια από το ντεμπούτο της μπάντας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, έχει παιχτεί όλος ο δίσκος και έχει ηχογραφηθεί όπως το 2011 στο φεστιβάλ Roadburn, από όπου προέκυψε και η (πολύ σπάνια) κυκλοφορία Epicus Doomicus Metallicus – Live at Roadburn 2011. Μία ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι θα ακούσουμε πολλά τραγούδια από αυτό το δίσκο. 'Solitude', 'Demon’s Gate' και 'Crystal Ball' είναι τα πιο σίγουρα. Φυσικά, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να ακούσω όλο το δίσκο live, αλλά ας προσπαθήσω να κάνω πιο «προσγειωμένες» προβλέψεις.


Το 'Astorolus – The Great Octopus' από τον τελευταίο τους δίσκο (The Door To Doom – 2019) είναι ένα ακόμα σχετικά σίγουρο τραγούδι. Φυσικά, και εδώ θα ήταν μία τεράστια έκπληξη αν εμφανιζόταν live ο Tony Iommi για να παίξει το solo όπως και στο δίσκο. Αλλά, μόνο στα όνειρα.


Θεωρητικά, πολλά ακόμα τραγούδια από τους πρώτους δίσκους έχουν αρκετές πιθανότητες να ακουστούν. Όπως τα 'The Well Of Souls', 'Mourner’ Lament', 'Mirror Mirror', 'Ancient Dreams', 'A Tale Of Creation', 'The Edge Of Heaven', 'Under The Oak' κλπ.


Ξέρουμε με σχεδόν απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα ακούσουμε τίποτα από τους δύο δίσκους που ο ίδιος ο Leif Edling έχει σχεδόν αποκηρύξει: Chapter VI και Dactylis Glomerata. Αυτό που δεν μπορώ να προβλέψω με τίποτα είναι θα παίξουν κάποιο τραγούδι από τη «νεότερη» περίοδό τους. Από το 2005 μέχρι και τον προηγούμενο δίσκο του 2012. Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω live το 'Black Dwarf', αλλά νομίζω ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου.


Πέραν του 'Astorolus – The Great Octopus' που ανέφερα νωρίτερα, υπάρχουν ακόμα μερικά από τον καινούριο δίσκο που θα ήθελα να ακούσω live. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι θα ήταν ένα φανταστικό άνοιγμα συναυλίας το 'Splendor Demon Majesty', που ανοίγει και το 'The Door To Doom'. Επίσης, το 'Death’s Wheel' είναι ένα απίστευτα συναυλιακό τραγούδι που μπορεί να ξεσηκώσει πολύ εύκολα τον κόσμο. Και το ίδιο μπορεί να κάνει και το 'House Of Doom', με την εισαγωγική βροχή και καμπάνα να φέρνουν απευθείας στο μυαλό τους Black Sabbath. Και μιας και ανέφερα τους Black Sabbath, φυσικά θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε οποιαδήποτε διασκευή σε τραγούδι τους αποφασίσουν (εάν αποφασίσουν) να παίξουν οι Candlemass.


Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι η επιστροφή στις live εμφανίσεις του Leif Edling. Καταρχάς, γιατί προφανώς έχει ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και τον είχε αναγκάσει να απέχει από συναυλίες και περιοδείες για περίπου πέντε χρόνια. Εν δευτέροις, γιατί θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τους Candlemass live με ένα εξαιρετικό line up, και συγκεκριμένα το line up του πρώτου τους δίσκου. Και φυσικά, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που συνεχίζει να βγάζει ποιοτική μουσική, μετά από 35 χρόνια. Κάτι που οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στον ηγέτη της μπάντας.


ΥΓ: Θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να δούμε ζωντανά τον Edling με line-up της επιλογής του σε ένα best of από Candlemass, Abstrakt Algebra, Krux και Avatarium;