• Νίκος Παπανικολάου

Τελικά τι θα συμβεί με τα καλοκαιρινά φεστιβάλ και τις συναυλίες;


Με τον Κορωνοϊό να έχει χιλιάδες θύματα καθημερινά, οι συναυλίες - πιθανότα - είναι το τελευταίο πράγμα που είναι στο μυαλό μας. Ωστόσο, έχοντας πολλές προγραμματισμένες συναυλίες και φεστιβάλ για το καλοκαίρι, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει με αυτά. Οι περιορισμοί συνεχίζουν, οι μπάντες αναβάλλουν τις περιοδείες τους και ολόκληρη η μουσική βιομηχανία βιώνει μία κρίση που δεν έχει βιώσει ξανά στο παρελθόν.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Στην Ελλάδα έχουμε προγραμματισμένα ουκ ολίγα φεστιβάλ και συναυλίες: Από τους National και τους Foals μέχρι τους Idles, τους Red Hot Chili Peppers και τους White Lies. H Κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή έχει απαγορεύσει την οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των δύο ατόμων, κάτι που ήδη είχε ως αποτέλεσμα τις αναβολές και τις ακυρώσεις αρκετών συναυλιών που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά τα μέτρα θα διαρκέσουν σίγουρα μεχρι τις 27 Απριλίου και έως τότε δε θα υπάρξει καμία απολύτως χαλάρωση. Ο κύριος Χαρδαλιάς επίσης τόνισε πως μετά τις 27 απριλίου και αφού όλα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει συζήτηση για χαλάρωση και σε αυτήν τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες.


Τι σημαίνει χαλάρωση;


Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο της Κυβέρνησης το οποίο διέρρευσε, οι εκδηλώσεις άνω των 50 ατόμων θα επιτραπούν μετά τις 15 Ιουνίου ενώ αν επαληθευτεί το εν λόγω πλάνο οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι ακυρώνονται. Προφανώς στη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ακυρώσεις ή οι αναβολές δεν έχουν σημασία καθώς αυτό που προέχει είναι η μη διασπορά του ιού και το να παραμείνουν υγιείς όλοι. Ωστόσο, αν η Κυβέρνηση ανακοινώσει και επίσημα αυτά τα νέα μέτρα, μιλάμε και επίσημα για ακυρώσεις των EJEKT Festival, Release Athens, Athens Rocks, Rockwave Festival, Plissken και Lalibela Festival ενώ ομοίως ακολουθούν και όλες οι συναυλίες που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι. Επιπλέον πρέπει να μπει στην εξίσωση πως ακόμη και αν δεν υπήρχε κάποιο από τα προαναφερθέντα μέτρα, ουδείς γνωρίζει αν οι μπάντες και οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να πετάξουν στην Ελλάδα, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν πλέον στις πτήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου.


Και τι θα συμβεί αν ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα;


Προφανώς όλα τα φεστιβάλ και οι διοργανώτριες εταιρείες θα ανακοινώσουν επίσημα τις ακυρώσεις, κάτι που ήδη έχει συμβεί σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού με σημαντικότερο το Glastonbury. Από εκεί και μετά θα υπάρξει ένας αγώνας να επαναπρογραμματιστούν κάποιες από αυτές για το Φθινόπωρο - αν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις για επαναπρογραμματισμό το Σεπτέμβριο αποτελούν οι Red Hot Chili Peppers, oι Massive Attack, οι Pet Shop Boys, οι Slipknot και οι Foals, δεδομένου του χώρου που θα χρειαστούν για να παίξουν. Για μπάντες όπως οι National, οι Idles, οι White Lies, οι Underworld, οι Chromatics, οι Desire, οι Orbital και οι Placebo ενδεχομένως, θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος συναυλιακός χώρος όπως το γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο ή το Γαλάτσι όπου έπαιξαν οι Florence And The Machine. Αυτό φυσικά πάντα εξαρτάται από το αν θα βρεθούν ημερομηνίες που θα βολεύουν και τις δύο πλευρές καθώς πλέον - στις περισσότερες περιπτώσεις - μιλάμε για επαναπρογραμματισμό ολόκληρων περιοδειών από πλευράς καλλιτεχνών. Στην ευχάριστη περίπτωση που βρεθεί κοινή ημερομηνία μεταξύ καλλιτέχνη και διοργανωτή, αυτή μπορεί να είναι και για το καλοκαίρι του 2021, όπως έχει ήδη συμβεί σε πολλές περιπτώσεις.


Οπότε τι κάνουμε;


Αρχικά μένουμε μέσα και προφυλάσσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Αναμφίβολα οι εξελίξεις αποτελούν πλήγμα για τη μουσική βιομηχανία, ωστόσο οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν σε προτεραιότητα - και σωστά - τη μη έξαπλωση του ιού. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει καλή θέληση και διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους να πραγματοποιηθούν οι συναυλίες που θα ακυρωθούν, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.