Τα άλμπουμ που ξεχωρίσαμε για το 2020


Αναμφίβολα το 2020 ήταν μία αξέχαστη χρονιά για όλους τους λάθος λόγους. Ένα από τα πράγματα που μας κράτησαν όρθιους σε όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω μας, ήταν η μουσική. Ευτυχώς, το 2020 υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο μουσικά, κάτι που βοήθησε πάρα πολύ στη ψυχολογία μας. Από ποπ μέχρι ροκ κι από μέταλ μέχρι indie, αυτή η χρονιά μας χάρισε πολύ καλά άλμπουμ σε κάθε είδος.


Οι μουσικοί συντάκτες του Breakroom διάλεξαν αυτά που ξεχώρισαν για τη χρονιά που φεύγει. Από τα 55 υποψήφια άλμπουμ για τη λίστα, μόνο 28 κατάφεραν να μπουν στην τελική λίστα, καθώς άλμπουμ που ψηφίστηκαν από έναν μόνο συντάκτη, δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα που θα διαβάσετε παρακάτω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν εξαιρετικά άλμπουμ.


Οι συντάκτες που ψήφισαν είναι οι Νίκος Παπανικολάου, Δημήτρης Φαληρέας, Γιώργος Φακαλής, Διαμαντής Λουδάρος, Βικτώρια Χαραλάμπους, Μάρκος Σκυριανός, Νικόλας Αραχωβίτης, Στέφανος Πρεδάρης και Βαρβάρα Ντέντη.


Dua Lipa - Future Nostalgia

Ψηφίστηκε από: Δημήτρης Φαληρέα, Βικτώρια Χαραλάμπους, Νικόλα Αραχωβίτη, Βαρβάρη Ντέντη, Γιώργο Φακαλή, Διαμαντή Λουδάρο


Λίγα λόγια και καλά: Φιγουράρει σχεδόν σε κάθε μουσική λίστα και δίκαια. Ήταν η αμιγώς ποπ στιγμή της χρονιάς, ένα άλμπουμ feel good τη στιγμή που το χρειαζόμασταν. Η ποπ έχει απενοχοποιηθεί εδώ και χρόνια, η Dua Lipa είναι ένα κορίτσι φρέσκο, και πήρε τις περισσότερες ψήφους από τη συντακτική ομάδα του Breakroom.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Tame Impala - The Slow Rush

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους, Νικόλα Αραχωβίτη, Βαρβάρα Ντέντη, Γιώργο Φακαλή, Μάρκο Σκυριανό


Λίγα λόγια και καλά: Συγκριτικά με παλιότερα άλμπουμ τους δεν υπήρξε η πιο δυνατή στιγμή των Tame Impala, ωστόσο ένα άλμπουμ των Tame Impala δε μπορεί να είναι κακό. Είχε καλές στιγμές, ωραίες μελωδίες, ίσως όμως να μην το είχαμε ακούσει τόσο αν δεν ήμασταν σε lockdown. Δε θα το μάθουμε ποτέ.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Idles - Ultra Mono

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Δημήτρη Φαληρέα, Βικτώρια Χαραλάμπους, Στέφανο Πρεδάρη, Γιώργο Φακαλή


Λίγα λόγια και καλά: Οργή και ξύλο. Η απελπισία που όλοι νιώσαμε, η οργή που όλοι θέλαμε να ξεσπάσουμε, η αγωνία, όλα αυτά μαζεμένα σε ένα δίσκο. Το εξώφυλλο μάλλον απεικονίζει τον καθένα μας, όταν μας ήρθαν στη μούρη οι επιπτώσεις του COVID-19.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


The Strokes - The New Abnormal

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους, Νικόλα Αραχωβίτη, Γιώργο Φακαλή, Μάρκο Σκυριανό


Λίγα λόγια και καλά: Η πολυαναμενόμενη επιστροφή. Όσοι περίμεναν ένα νέο Is This It? απογοητεύτηκαν. Όμως οι Strokes δεν είναι πια 20 χρονών, μεγάλωσαν, άλλαξαν, και προχώρησαν. Μαζί με αυτούς και η μουσική τους. Γι' αυτό και μας χάρισαν ένα από τα πιο μεστά τους άλμπουμ, σε μία από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες της χρονιάς.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


The Weeknd - After Hours

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή, Νικόλα Αραχωβίτη, Διαμαντή Λουδάρο, Βαρβάρα Ντέντη


Λίγα λόγια και καλά: Ο Weeknd έχει μία από τις καλύτερες φωνές στο είδος του εκεί έξω. Αγνοήθηκε ακατανόητα από τα Grammys, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Grammys μπορεί να μην είναι φίλε Weeknd, όμως κέρδισες μία θέση στην καρδιά των συντακτών του Breakroom.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


King Gizzard And The Lizard Wizard - K.G.

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή, Διαμαντή Λουδάρο, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Οι King Gizzard αποτελούν μεγάλη αγάπη και είναι οι μόνοι που έβαλαν δύο άλμπουμ στην τελική μας λίστα. Ωραίοι ρυθμοί, ένταση, χάος, η πιο ανορθόδοξη μπάντα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ στην πιο ανορθόδοξη χρονιά. Δίκαιο.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Gorillaz - Song Machine: Season One - Strange Timez

Ψηφίστηκε από: Δημήτρη Φαληρεα, Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή, Διαμαντή Λουδάρο, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον project με την κυκλοφορία singles, τα οποία μάζεψαν σε ένα άλμπουμ. Πέρασε λίγο πιο υπόγεια απ' όσο θα περίμενε κανείς, ίσως δίκαια, ίσως άδικα. Ωστόσο, ένα άλμπουμ που δίκαια έχει τη θέση του στη λίστα αυτή.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Run The Jewels - RTJ4

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Δημήτρη Φαληρέα, Γιώργο Φακαλή, Διαμαντή Λουδάρο


Λίγα λόγια και καλά: Κατά πολλούς το άλμπουμ της χρονιάς και όχι άδικα. Αστυνομική βία, αναταραχές, πανδημία, ένας πλανήτης που βράζει και οι Run The Jewels που κυκλοφορούν νέο άλμπουμ για να έχουν soundtrack όσο βλέπουμε τον κόσμο να καταρρέει.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Protomartyr - Ultimate Success Today

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Δημήτρη Φαληρέα, Γιώργο Φακαλή, Διαμαντή Λουδάρο


Λίγα λόγια και καλά: Από τα πιο αναμενόμενα άλμπουμ της χρονιάς και δεν απογοήτευσε. Γενικότερα φέτος, οι σκληροί ήχοι πούλησαν πολύ. Ήταν μία χρονιά που το τράβηξε. Οι Protomartyr δεν μας χάλασαν χατίρι, και μας έδωσαν ένα άλμπουμ που θα το συζητάμε για καιρό.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Jessie Ware - What's Your Pleasure?

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Δημήτρη Φαληρέα, Βικτώρια Χαραλάμπους, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Η Jessie Ware έχει μία από τις σπουδαιότερες φωνές, και καταφέρνει να κάνει μία συνεπή καριέρα, με καλούς δίσκους, οι οποίοι συνήθως δεν παίρνουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει. Αυτή τη φορά όμως, πήρε αυτό που της αξίζει και απόλυτα δίκαια. Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για την πλειονότητα του μουσικού Τύπου.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


King Krule - Man Alive

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Δημήτρη Φαληρέα, Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή


Λίγα λόγια και καλά: Αν είχε κυκλοφορήσει άλλη χρονιά, ίσως και να μην κατάφερνε να μπει σε αυτή τη λίστα, όμως κυκλοφόρησε στο 2020 και η θέση του σε αυτή είναι ταιριαστή. Ο King Krule έχει το ύφος του, το κοινό του, και έβγαλε ένα άλμπουμ που ταίριαξε πολύ σε αυτό που βιώνουμε.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Fontaines D.C. - A Hero's Death

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Γιώργο Φακαλή, Βικτώρια Χαραλάμπους, Στέφανο Πρεδάρη


Λίγα λόγια και καλά: Άλλη μία κυκλοφορία που περιμέναμε καιρό και δεν απογοήτευσε. Μαζί με τους Protomartyr, οι Fontaines D.C. μας έδειξαν πως γίνεται. Ωραίες μελωδίες, ένα άλμπουμ που δεν είχε κενά, από μία μπάντα που έχει όλο το μέλλον μπροστά της.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Matt Berninger - Serpentine Prison

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή


Λίγα λόγια και καλά: Είχε ανάγκη ο Matt Berninger να κυκλοφορήσει σόλο άλμπουμ; Όχι. Το χρειαζόμασταν; Σίγουρα ναι. Ήταν καλό; Πολύ. Ο Matt Berninger κάνει ένα διάλειμμα από τους National, και μας δείχνει πόσα μπορεί να κάνει και μόνος του. Μία από τις καλύτερες μουσικές στιγμές της χρονιάς.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Bruce Springsteen - Letter To You

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Μάρκο Σκυριανό, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Η αλήθεια είναι πως ο Boss δεν είχε και τις καλύτερες στιγμές τα τελευταία χρόνια με τις κυκλοφορίες του. Όμως το Letter To You ήρθε να τα αλλάξει όλα. Η επανένωση με την E Street Band ήταν βάλσαμο, το άλμπουμ έδωσε ήχο στη δυστοπία που ζούμε και η φωνή του Bruce θα είναι πάντα μία πυξίδα για ο'τι κι αν βιώνουμε.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Moby - All Visible Objects

Ψηφίστηκε από: Βικτώρια Χαραλάμπους, Διαμαντή Λουδάρο, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Ο Moby έχει καιρό να κυκλοφορήσει κάτι το οποίο να κατάφερνε να μπει σε λίστες χρονιάς. Όμως το All Visible Objects μπορεί να μην ήταν το άλμπουμ που θα κατάφερνε να τα σαρώσει όλα - δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός του - όμως ήταν ένα άλμπουμ που ακούστηκε γλυκά.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Lady Gaga - Chromatica

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Νικόλα Αραχωβίτη, Βαρβάρα Ντέντη


Λίγα λόγια και καλά: Με ένα άλμπουμ που θυμίζει κάτι από Artpop, η Lady Gaga έκανε την επιστροφή της, έχοντας μάλιστα και αρκετές καλές συνεργασίες μέσα σε αυτό το άλμπουμ. Από παραγωγή είναι αψεγάδιαστο, ωστόσο όχι κάτι που η Lady Gaga δεν έχει κάνει ξανά. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, πως δεν είναι ένα άλμπουμ που δεν άξιζε τη θέση του στην τελική λίστα.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Pearl Jam - Gigaton

Ψηφίστηκε από: Γιώργο Φακαλή, Μάρκο Σκυριανό, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Ήταν η επιστροφή που περιμέναμε πολύ, και μάλλον γι' αυτό δεν κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Το Gigaton είναι ένα πολύ τίμιο άλμπουμ, ωστόσο οι προσδοκίες δε το άφησαν να αναδειχθεί εκεί που θα έπρεπε. Οι Pearl Jam δείχνουν να πέφτουν - ενίοτε - θύματα της παρελθοντολαγνείας των fans τους.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Deftones - Ohms

Ψηφίστηκε από: Διαμαντή Λουδάρο, Μάρκο Σκυριανό, Βαρβάρα Ντέντη


Λίγα λόγια και καλά: Στην κατηγορία των Pearl Jam κι αυτοί, οι προσδοκίες του κοινού δείχνουν να χαντάκωσαν ένα άλμπουμ που ήταν πολύ αξιοπρεπές και ανταποκρίθηκε αρκετά στις απαιτήσεις των fans του πιο σκληρού ήχου. Ωστόσο, πολλοί θα πουν πως οι Deftones παίζουν με ξαναζεσταμένες συνταγές - κι ενδεχομένως να έχουν δίκιο - ωστόσο αφού δουλεύει, γιατί να αλλάξει;


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Viagra Boys - Common Sense

Ψηφίστηκε από: Διαμαντή Λουδάρο, Βικτώρια Χαραλάμπους, Στέφανο Πρεδάρη


Λίγα λόγια και καλά: Αυτά τα παιδιά βελτιώνονται διαρκώς, από άλμπουμ σε άλμπουμ και δεν είναι τυχαίο γιατί το ελληνικό κοινό τους αγαπάει τόσο πολύ. Το Common Sense μπορεί βέβαια να μην είναι άλμπουμ, αλλά EP, ωστόσο τη δουλεία του την έκανε και με το παραπάνω.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Paul McCartney - McCartney III

Ψηφίστηκε από: Διμαντή Λουδάρο, Μάρκο Σκυριανό, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Στο άκουσμα πως o Paul θα κυκλοφορούσε φέτος το τρίτο μέρος του McCartney, άπαντες ήταν ενθουσιασμένοι. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αργά, έχει μόλις μερικές μέρες που είναι εκεί έξω, όμως πρόκειται για ένα πολύ καλό άλμπουμ, ο Paul ακούγεται φρέσκος και γεμάτος ενέργεια και δείχνει πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμη το έχει και θα το έχει.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Grimes - Miss Anthropocene

Ψηφίστηκε από: Δημήτρη Φαληρέα, Βαρβάρα Ντέντη


Λίγα λόγια και καλά: Φέτος πήρε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω του της ονομασίας του παιδιού της με τον Elon Musk. Η Grimes έβγαλε ένα καλό άλμπουμ ωστόσο, χωρίς να ξεφεύγει πολύ από το ύφος των προηγούμενων και χωρίς να επιχειρεί κάτι νέο, ωστόσο αν η συνταγή πιάνει - όπως είπαμε και παραπάνω - γιατί να αλλάξει;


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Ozzy Osbourne - Ordinary Man

Ψηφίστηκε από: Μάρκο Σκυριανό, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Ο Ozzy είναι αρκετά πιο ήρεμος σε αυτό το άλμπουμ, κάτι που φαίνεται κι από τον τίτλο του. Με το Ordinary Man, επιχειρεί μία πιο νηφάλια και προσγειωμένη μουσική προσέγγιση, που δεν έχει κάνει σε τόσο μεγάλη έκταση στο παρελθόν, σε κανένα από τα άλμπουμ του, αν και του πάει πολύ.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Jarv Is - Beyond The Pale

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Βικτώρια Χαραλάμπους


Λίγα λόγια και καλά: Ο Jarvo είναι το ανήσυχο πνεύμα που όλοι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Από τους Pulp μέχρι τα σόλο άλμπουμ του, τώρα δημιουργεί του Jarv Is και βγάζει ένα άλμπουμ γεμάτο χορό, μελωδίες και αναμνήσεις από πάρτι, τότε που τα πάρτι ήταν λόγος διασκέδασης και όχι φόβος υπερεστίας πανδημίας.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


The 1975 - Notes On A Conditional Form

Ψηφίστηκε από: Βικτώρια Χαραλάμπους, Διαμαντή Λουδάρο


Λίγα λόγια και καλά: Έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό και αναμφίβολα δεν είναι μία μπάντα για όλους. Οι μελωδίες τους είναι πολύ πιο κινηματογραφικές, το άλμπουμ είναι υψηλού επιπέδου και σίγουρα μία από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες για αυτή την περίεργη χρονιά που φεύγει.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Roisin Murphy - Roisin Machine

Ψηφίστηκε από: Βικτώρια Χαραλάμπους, Γιώργο Φακαλή


Λίγα λόγια και καλά: Πολύ καλό άλμπουμ, ξεχώρισε με ευκολία, ωστόσο δε το βοήθησε πως δεν υπήρχε χόρος και αφορμή για να χορευτεί. Αυτό το άλμπουμ θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο όταν δε θα υπάρχει πανδημία και θα μαζευόμαστε όπως παλιά για να χορέψουμε και να φλερτάρουμε.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Future Islands - As Long As You Are

Ψηφίστηκε από: Βικτώρια Χαραλάμπους, Νικόλα Αραχωβίτη


Λίγα λόγια και καλά: Ακόμη μία αγαπημένη μπάντα. Οι Future Islands έχουν αποδεχθεί την ταμπέλα της μπάντας των weirdos και το απολαμβάνουν. Τα άλμπουμ τους είναι άρτια, έχουν το δικό τους μοναδικό κοινό και κάθε τους κυκλοφορία έχει μέσα και κάτι καινούργιο, κάτι που θες να ακούσεις ξανά και ξανά.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


AC/DC - Power Up

Ψηφίστηκε από: Νικόλα Αραχωβίτη, Στέφανο Πρεδάρη


Λίγα λόγια και καλά: Η επιστροφή των AC/DC στη δισκογραφία ήταν από μόνη της αρκετή για να τους βάλει στη λίστα. Ο Μάρκος Σκυριανός στην κριτική του στο άλμπουμ είχε πει πως δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν στούντιο άλμπουμ οι AC/DC, αφού είναι μία μπάντα που είναι αμιγώς για live. Το νέο άλμπουμ δεν έχει να προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ακούσει ξανά, έχει όμως να μας δώσει ισχυρές δόσεις νοσταλγίας από μία μπάντα που αν και μεγαλώνει, αυτό που κάνει το κάνει άρτια.


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Phoebe Bridgers - Punisher

Ψηφίστηκε από: Νίκο Παπανικολάου, Γιώργο Φακαλή


Λίγα λόγια και καλά: Η δεύτερη καλύτερη Phoebe μετά την Buffay. Αυτό το κορίτσι είναι ο θηλυκός Matt Berninger, υπέροχη φωνή, ένα άλμπουμ γεμάτο μελαγχολία, σε μία χρονιά που θέλαμε κάποιον να την εκφράσει. Θα πάει ψηλά; σίγουρα. Είναι αυτό ένα άλμπουμ για το 2020; Αν δεν είναι αυτό, τότε ποιο είναι;


Αν έπρεπε να ακούσω ένα κομμάτι;


Όταν η alternative δεν είναι η εναλλακτική σου​

  • Facebook
  • Instagram
  • Spotify
  • YouTube
  • Twitter

©2021 by Breakroom