Πέντε συγκινητικά animation short films που πρέπει να δεις


Οι ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων είναι ένα είδος ταινιών που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να αφηγηθούν με μεγάλη λεπτομέρεια μία ιστορία κάνοντας χρήση των οπτικοακουστικών μέσων. Οι ταινίες αυτές όμως δεν κινηματογραφούνται με τον κλασικό τρόπο.


Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου


Η δημιουργία τους δεν ταυτίζεται με αυτή των υπόλοιπων ειδών καθώς για να φτιαχτεί μία τέτοια ταινία οι δημιουργοί ζωγραφίζουν και επεξεργάζονται σε πολλά βήματα μία σειρά από διαφορετικές εικόνες κάθε καρέ ξεχωριστά. Ευτυχώς για εκείνους, τα πράγματα στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ πιο εύκολα από παλαιότερα, όπου ο εκάστοτε δημιουργός θα έπρεπε να ζωγραφίσει - σχεδιάσει πάνω σε σελς. Αυτά ήταν φύλλα από σελιλόιντ πάνω στα οποία σχεδιάζονταν οι φιγούρες και οι παραστάσεις και στη συνέχεια υπήρχε μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που στόχο είχε να κάνει αυτά τα σχέδια να κινούνται. Όλη αυτή η διαδικασία έχει σαφώς γίνει πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα για τους δημιουργούς. Όσο περνάνε τα χρόνια το είδος των κινουμένων σχεδίων έχει αναμειχθεί με αυτό των ταινιών μικρού μήκους, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο και μοναδικό συνδυασμό. Πλέον κυκλοφορούν πολλές τέτοιες απίστευτες δημιουργίες που αξίζουν να παρακολουθήσουμε και ίσως να ξεκινήσουμε να αγαπάμε. Πολλοί ξεχνούν πως τα κινούμενα σχέδια δεν είναι μόνο ταινίες και σειρές που παρακολουθούν τα παιδιά - με παιδικό και ίσως απλοϊκό περιεχόμενο - αλλά και ταινίες που μπορούν να απευθυνθούν και σε μεγάλους.


Κάνοντας λοιπόν αυτή τη μικρή εισαγωγή, θα ήθελα να προτείνω πέντε βαθιά ανθρώπινες και

συγκινητικές ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.


1. MEMO (2017) - Gobelins


Το MEMO είναι η ιστορία του συνταξιούχου Λούις, ο οποίος αντιστέκεται στην υπερπροστασία της κόρης του Νίνα, για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Μία πολύ συγκινητική ιστορία που αντιμετωπίζει με αγάπη την μοναξιά αλλά και τις σωματικές δυσλειτουργίες της τρίτης ηλικίας.


Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Julien Becquer, Elena Dupressoir, Jules Durand, Viviane Guimaraes, Ines Scheiber.

2. The Present (2014) - Institute of Animation, Visual Effects and Digital Post Production


Το Present αφηγείται την καθημερινότητα του Τζέικ που περνά τον χρόνο του παίζοντας video games μέσα στο σπίτι του. Η καθημερινότητά του όμως αλλάζει όταν η μητέρα του αποφασίζει να του κάνει ένα ξεχωριστό δώρο. Η αγάπη και ο δεσμός ανθρώπου και ζώου βρίσκεται στο επίκεντρο και πραγματικά το Present είναι μία ταινία που αξίζει κάποιος να δει. Η ιστορία του είναι βασισμένη, όπως λένε οι δημιουργοί, σε κόμικ του Fabio Coala και η ταινία αποτελεί μία πτυχιακή εργασία για το Institute of Animation, Visual Effects and Digital Post Production.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Jacob Frey

3. Hair Love (2019) - Sony Pictures Animation


Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ και αφηγείται την εγκάρδια ιστορία ενός Αφροαμερικανού πατέρα που μαθαίνει να χτενίζει τα μαλλιά της κόρης του για πρώτη φορά. Μέσα από μία τόσο απλή ιστορία ξεδιπλώνεται ένα οικογενειακό δράμα με μεγάλη δόση αισιοδοξίας. Η διαφορετικότητα εμφανίζεται σε πολλά επίπεδα με τον πιο όμορφο τρόπο. Μπορούμε να πούμε βέβαια πως η συγκεκριμένη ταινία καθόλου άδικα δεν κέρδισε το βραβείο Όσκαρ τη βραδιά της απονομής.

Σενάριο: Matthew A. Cherry


Σκηνοθεσία: Matthew A.Cherry, Everett Downing Jr., Bruce W. Smith

4. Lost Property (2014)


Όταν χάνετε κάτι αγαπητό στην καρδιά σας, υπάρχει μόνο ένα μέρος που μπορεί να βρεθεί. Το γραφείο Lost Property. Σε αυτή την ταινία παρουσιάζεται με απόλυτα συγκινητικό, τρυφερό τρόπο η μοναξιά της τρίτης ηλικίας αλλά και η ανάπτυξη μίας συντροφικής σχέσης ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους. Από τη δημιουργό του βίντεο για το κομμάτι 'Daddy' των Coldplay, Asa Lucander.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Asa Lucander

5. La Luna (2011) - Pixar


Σε αυτή την ταινία ένα μικρό αγόρι ακολουθεί τον πατέρα και τον παππού του στη δουλειά. Μεγαλωμένος στις πιο περίπλοκες συνθήκες το αγόρι προσπαθεί να ξεχωρίσει και να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Θα τα καταφέρει άραγε; Μία συμβολική ιστορία για όσους τολμούν να κυνηγούν τα όνειρά τους κάνοντάς τα πραγματικότητα.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Enrico Casarosa

Οι παραπάνω ταινίες είναι σαφώς κάποιες από τις πιο επιτυχημένες στο είδος τους. Έχουν απίστευτη μουσική επένδυση και εφέ που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις μεγάλου μήκους ταινίες. Αφηγούνται ιστορίες, περνούν σημαντικά μηνύματα με μοναδικό τρόπο και έχουν μεγάλη αξία καθώς αποτελούν ένα ξεχωριστό είδος, με δική τους γλώσσα και δυναμική.