• Νίκος Παπανικολάου

Ο Jim Morrison έκανε τη μουσική να σταματήσει


49 χρόνια πριν.


Ήταν σα σήμερα, πριν από 49 χρόνια, σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Ο Jim Morrison άφηνε μία για πάντα τον μάταιο αυτό κόσμο. Νικημένος από τους δαίμονες του. Τον δαίμονα εαυτού όπως γράφει η μαρμάρινη πλάκα που τοποθέτησε ο πατέρας του, στον τάφο του σχεδόν 20 χρόνια μετά το θάνατο του.

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ποιητής, χαρισματικός, καταραμένος, ο Morrison έζησε γρήγορα και έφυγε γρηγορότερα, στα 27 του, κατάφερε όμως να γίνει ένας από τους εκατό πιο σημαντικούς τραγουδιστές όλων των εποχών. Και δικαίως. Ο Morrison δεν ήταν μόνο η φωνή στα τραγούδια των Doors. Ο Morrison ήταν ένας ζωντανός μύθος. Και παρέμεινε. Μύθος. Όχι, δυστυχώς, ζωντανός.

Σε μία συναυλία του στο Miami θα βγει στη σκηνή γυμνός, σε μία προσπάθεια του να ξορκίσει τους θανάτους του Jimi Hendrix, του Brian Jones και της Janis Joplin. Τα μέλη αυτού του μακάβριου κλαμπ των 27. Σε αυτό το κλαμπ, που θα έμπαινε σε λίγο καιρό, τι τραγική ειρωνεία, και ο ίδιος ο Morrison. Κατά των πολέμων, του στρατού, των κυβερνήσεων, αν και με πατέρα στρατιωτικό, ο Morrison από μικρός θα γίνει ακτιβιστής. Θα φοιτήσει στο UCLA, εκεί που θα γνωρίσει τον Ray Manzarek και τον John Densmore. Θα επηρεαστεί βαθύτατα από τον Van Morrison και σε μία τηλεοπτική εμφάνιση των Doors, αρνούμενος να αλλάξει τους στίχους του Light My Fire, θα μπει στη μαύρη λίστα των τηλεοπτικών καναλιών.

Τέλη της δεκαετία του ’60, οι δαίμονες του Morrison αρχίζουν να είναι φανεροί. Αργούσε να εμφανιστεί στις συναυλίες και όταν εμφανιζόταν σε αυτές ήταν μεθυσμένος, συνελήφθη επί σκηνής για προσβολή της δημοσίας αιδούς και εν συνεχεία βυθίστηκε στα ποιήματα του, μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ο Morrison υπήρξε ένας από τους τελευταίους μίας αληθινής εποχής. Καταραμένος, νικημένος από τους δαίμονες του, από τις φωνές μέσα του, το κυνισμό της καθημερινότητας, της βίας του κόσμου, θα αφήσει πίσω του λέξεις και μελωδίες για όλους τους επόμενους. Και με τον τρόπο αυτό, θα νικήσει το θάνατο, τις κατάρες και τους δαίμονες του.