Ο ιδιόρρυθμος κύριος Morrissey


Οι στίχοι του ίσως να παραπέμπουν σε έναν καταθλιπτικό, μοναχικό χαρακτήρα αλλά όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε μία από τις όχι και τόσο συχνές συνεντεύξεις του, είναι το ακριβώς αντίθετο.


Ένα θετικό και χαρούμενο άτομο. Ένας ρεαλιστής, που γράφει για τη ζωή όπως αυτή είναι στην πραγματικότητα καθώς είναι  πολλές οι φορές που η ζωή μας δείχνει και το κακό της πρόσωπο. Ελαφρά αλλεργικός στις τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και στις συνεντεύξεις, θεωρεί πως απαντάει συνεχώς στις ίδιες ερωτήσεις, κάτι που νιώθει να τον κάνει πως επαναλαμβάνεται. Φανατικά φιλόζωος και χορτοφάγος, τα βάζει ευθέως με όσους κακοποιούν ζώα ενώ απαγορεύει το κρέας στις συναυλίες που δίνει. 

Ο Steven Patrick Morrissey λοιπόν, κυρίως γνωστός μέσα από τους Smiths, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες μουσικές περσόνες. Το μουσικό περιοδικό NME τον χαρακτήρισε έναν από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή και απόλυτα δίκαια, αφού ο Moz, όπως θέλουν να τον αποκαλούν οι πιστοί φαν του θεωρείται και ένας από τους καινοτόμους της indie rock σκηνής.

Γεννημένος στις 22 Μάη του 1959 στο Lancashire της Βρετανίας από Ιρλανδούς γονείς και με μουσικά πρότυπα όπως η τραγουδίστρια της ποπ Sandie Shaw και ο Billy Fury της ποπ και rockabilly σκηνής εμπνεύστηκε και συνέχισε στη δημιουργία δικών του σχημάτων και γκρουπ όπως ήταν οι Nosebleeds και οι Cramps προτού φυσικά αφήσει ιστορία με τους Smiths.

Μετά τη διάλυση των τελευταίων ο Morrissey συνέχισε μόνος του στα μουσικά μονοπάτια έχοντας πάντα στο πλάι του όμως την υποστήριξη και την αγάπη των θαυμαστών του. Οκτώ μήνες λοιπόν μετά τη διάλυσή τους, κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ ως σόλο καλλιτέχνης, το Viva Hate, το Μάρτιο του 1988. Συνεχίζει να κυριαρχεί μουσικά μέχρι και το 1997, αφού υπήρξε μία παύση πέντε χρόνων, μέχρι και το 2002, όταν και επέστρεψε με μία σειρά από  live. Ο Morrissey έκανε ξανά την εμφάνισή του στα δισκογραφικά δρώμενα με το έβδομο σε σειρά άλμπουμ του, You Are the Quarry.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2013 και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία του, η οποία κατάφερε να χαρακτηριστεί και ως η καλύτερα γραμμένη μουσική αυτοβιογραφία μετά από αυτή του Bob Dylan. Πούλησε 35,000 αντίτυπα φτάνοντας έτσι επάξια στο νούμερο ένα των  Βρετανικών book charts.

Φέτος ο Morrissey κυκλοφόρησε και το δέκατο σόλο άλμπουμ του με τίτλο World Peace Is None of Your Business. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 15 Ιουλίου. Λίγους μήνες αργότερα ολόκληρος ο κόσμος της μουσικής σοκαρίστηκε όταν ο Moz αποκάλυψε πως πολεμάει με τον καρκίνο εδώ και αρκετό καιρό. Αναφερόμενος στο ζήτημα είπε πως αν είναι να πεθάνει θα πεθάνει και αν είναι να ζήσει θα ζήσει. Ο Moz είναι σουπερστάρ και στη ζωή του την ίδια, αναμφίβολα. Κι αυτό είναι που θα τον κάνει πάντα τόσο ιδιαίτερο, τόσο αγαπητό, τόσο ξεχωριστό.

Φέτος, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του στη χώρα μας, θα έχουμε την ευκαιρία στις 5 Δεκεμβρίου να τον απολαύσουμε για ακόμη μία φορά στην Αθήνα μέσα από τις νέες αλλά και παλιές, αγαπημένες επιτυχίες του, να χορέψουμε μαζί του, να τον θαυμάσουμε και να τον χειροκροτήσουμε λίγο παραπάνω αυτή τη φορά. Το αξίζει.