• Δημήτρης Φαληρέας

Οχτώ τραγουδάρες των Wham που δεν είναι το 'Careless Whisper' ή το 'Last Christmas'


Ενεργοί μόλις για τέσσερα χρόνια και τρεις δίσκους, υπεύθυνοι για πολλές γυναικείες (και όχι μόνο) λιποθυμίες και για κομμάτια τόσο κλασικά που είτε έχουν γίνει ανέκδοτα, είτε μας γίνονται κλύσμα κάθε Δεκέμβρη. Το ντουέτο των George Michael και Andrew Ridgeley όμως δεν έγραψε όλα κι όλα τρία τραγούδια, ακόμα κι αν συχνά μνημονεύεται μέσα από αυτά. Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Georgios Kyriacos Panayotou -έστω George Michael- ξανακούμε τη δισκογραφία των Wham και βρίσκουμε οχτώ overlooked τραγούδια που αξίζουν μερικές (ή και πολλές) περισσότερες ακροάσεις.


Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας


1) Battlestations

Δε θα ντραπώ καθόλου και θα ξεκινήσω με το προσωπικό αγαπημένο. Ρυθμός που σε στέλνει για χορό από τα πρώτα δευτερόλεπτα και ένας από τους πιο γλυκούς στίχους που μπορείς να αφιερώσεις.

Monday was the worst day, Friday wasn’t my day, Wednesday was the best day, ‘cause on Wednesday night we made love”. Πώς το ξεπερνάς αυτό;


2) Club Tropicana

Οκ, είναι δύσκολο να μην σκεφτείς ότι γλεντικοπάνε κάθε βράδυ με τη μικρή τη Δελλαφράγκα στο Νάιτ Κλαμπ Τροπικάνα [ΠΟΥ;] ΣΤΟ ΝΑΙΤ ΚΛΑΜΠ ΤΡΟΠΙΚΑΝΑ. Αλλά είναι λογικό, διότι “Club Tropicana drinks are free” και έχει και φοβερό μπάσο πίσω από τις φανφάρες.


3) Everything She Wants

Μπαλαντοειδές κομμάτι που δεν είναι μπαλάντα και δεν είμαι καν σίγουρος ότι χορεύεται slow. Ιδανικό follow up του 'Careless Whisper', ιδανικότερο για χαλαρό κοκτεϊλάκι και βαθύ κοίταγμα στα μάτια. Σαν αυτό που κάνει ο George Michael στην κάμερα στο βίντεο. Ανατρίχιασα.


4) Wham Rap! (Enjoy What You Do?)

Είναι -με διαφορά- το πιο feel good τραγούδι των Wham και αυτό λέει πολλά. Κάνει το “Wake Me Up Before You Go-Go” να ακούγεται σαν Διάφανα Κρίνα. Είναι το “Uptown Funk” των 80’s. Μιλάει τόσο άνετα για την ανεργία που σε ψήνει να παραιτηθείς. Το βίντεο κλιπ είναι κάτι ανάμεσα σε John Travolta στο Grease και USA For Africa. Θα σου κολλήσει. ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ.


5) I’m Your Man

Και μιας και έχουμε καλή διάθεση, γιατί να τη χαλάσουμε; If you’re gonna do it, do it right, κλείσε τον Leonard Cohen, άκου Wham και χόρεψε. Δεν μπορείς κι αλλιώς. Δεν σου αφήνει άλλη επιλογή.


6) The Edge of Heaven

Με μπάσο που θα ζήλευε και ο Flea (ελαφριά υπερβολή), άλλο ένα φοβερό τραγούδι που σε καλεί να δείξεις τις χορευτικές σου (αν;)ικανότητες. Εύκολη κι ωραία ποπ, ακριβώς αυτό που θες να ακούσεις όταν βάζεις Wham.


7) Where Did Your Heart Go?

Και μια καθαρόαιμη μπαλάντα για την αλλαγή. Αυτό σίγουρα χορεύεται slow και είναι το δεύτερο τραγούδι που θες να μάθεις να παίζεις στο σαξόφωνο, μετά φυσικά από εκείνο στον τίτλο του άρθρου.


8) Bad Boys

Θες να ακούσεις Michael Jackson αρά είσαι πολύ άσπρος; Θες να ακούσεις Duran Duran αλλά να μην σε πουν και φλώρακα; Θες να κάνεις την εφηβική σου επανάσταση αλλά με dance off; ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΟΥ.