Οι Fontaines D.C. αναζητούν το χαμένο ρομαντισμό μιας πόλης


Στα χνάρια των Girl Βand και μακριά απο τη κορεσμένη εμπορικότητα του Λονδίνου, κάποιοι εικοσάρηδες απο την Ιρλανδια, σταθερά κερδίζουν έδαφος στην εγχώρια μουσική σκηνή. Ειναι οι Fontaines D.C., η βάση τους είναι το Δουβλίνο και εύστοχα χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους Post Punk Rockers.


Γράφει ο Στέφανος Πρεδάρης


Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το συγκεκριμένο πενταμελές σχήμα, που συνδέεται μέσω της αγάπης του για τη ποίηση και τη μουσική, δεν αποτελεί “άλλη μια νέα πανκ μπάντα”, φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω απο αυτό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία, την ακολουθούν πιστά και προσπαθούν να το αποδεικνύουν όποτε αυτό είναι εφικτό. Πιο ειδικά, μέσω της μουσικής τους, η μπάντα, προσπαθεί μανιωδώς, να αναβιώσει τη παλιά ρομαντική πλευρά του Δουβλίνου η οποία, τείνει να εξαλειφθεί κυρίως λόγω του εκμοντερνισμού της πόλης και άλλων δυτικών πρότυπων. Ακολουθώντας μια αντι-λονδρέζικη κουλτούρα, οι Fontaines D.C., αναζητούν τις δικές τους προσωπικές πηγές έμπνευσης, στο δικό τους περιβάλλον, μακριά απο την Αγγλία και το Λονδίνο. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο frontman του σχήματος Grian Chattenη Ιρλανδία βασίζονταν πάντα στο Λονδίνο για την δημιουργία μουσικών και όχι μόνο ιδεών”. Εκμεταλλευόμενοι κατάλληλα τη σχετική έλλειψη τοπικών ιρλανδικών συγκροτημάτων με συγκεκριμένο χαρακτήρα, οι Fontaines D.C. πρωτοπορούν, χρησιμοποιούν τον αναπόφευκτο εκμοντερνισμό της πόλης τους ως τη προσωπική τους μούσα και δημιουργούν.


Κάνοντας λόγο για δημιουργίες, οι Ιρλανδοί, δε χαζολόγησαν και μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια κυκλοφόρησαν το πρώτο τους studio album, με τίτλο Dogrel. Ο συγκεκριμένος δίσκος, αποκόμισε πολύ καλές κριτικές (λόγου χάριν, 8 απο το Pitchfork!), γεγονός που τους ενέταξε και επίσημα στη post punk παρέα των Girl Βand, IDLES, Shame και λοιπούς παλιούς.


Το Dogrel εμπεριέχει πολλά στοιχεία που αφορούν τη φιλοσοφία την μπάντας και αποκαλύπτει τις ανησυχίες τους. Το άλμπουμ, δίνει στον ακροατή, μια αίσθηση “πρόχειρης- ωμής ηχογράφησης” αλλά αυτό προφανώς και δεν ισχύει. Οι Ιρλανδοί, βασιζόμενοι στον αυθορμητισμό τους, προτίμησαν να δώσουν νότες live ηχογράφησης στο δίσκο, γεγονός που τους δικαιώνει. Η αυθεντική ιρλανδική προφορά του Chatten, προσδίδει χαρακτήρα και μια αίσθηση αποκλειστικότητας στα τραγούδια τους, ενώ παράλληλα έχει συγκριθεί φωνητικά με τον Alex Turner (στις αρχές των Arctic Monkeys). Το 'Big' ανοίγει το άλμπουμ, με κλασικούς γρήγορους πανκ ρυθμούς και τον ορεξάτο Chatten να κάνει λόγο για το καθολικό (θρησκευτικά) τρόπο σκέψης των μέσων Ιρλανδών, για συγκεκριμένα θέματα (“A pregnant city with a catholic mind”). Στο 'Chequeless Reckless', η αντικαπιταλιστική και η κατά του υλισμού - μοντερνισμού πλευρά των Fontaines D.C., ξεσκεπάζεται, περνώντας έμμεσα μηνύματα, που δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να τα καταλάβει. Προς το κλείσιμο του δίσκου και συγκεκριμένα στο νούμερο 10, βρίσκεται το δυναμικό single 'Boys In The Better Land', με χαρακτηριστικό drumbeat, το οποίο αποτελεί και το πιο δυνατό χαρτί του συγκροτήματος μέχρι στιγμής. Εμπνευσμένο απο τη συναναστροφή του G. Chatten με έναν αγγλοφοβικό και προκατειλημμένο επί του θέματος, οδηγό ταξί στο Δουβλίνο. Έμμεσα, κατακρίνει τη συμπεριφορά ατόμων που τάσσονται ενάντια άλλων, μόνο και μόνο για να ενταχθούν κάπου κοινωνικά.


Δε φαντάζει εξωπραγματικό, το γεγονός ότι ο δίσκος, κατάφερε να στεφθεί ως άλμπουμ της χρονιάς απο Rough Trade και BBC Radio 6 Music. Ωστόσο, ίσως η σημαντικότερη καταξίωση, να ήταν η συναυλιακή τους απελευθέρωση, σε σχεδόν όλη την Ευρώπη αλλά και Αμερική.


Χωρίς αμφιβολία, το Δουβλίνο έχει αποκτήσει το δικό της τοπικό ήρωα. Οι Fontaines D.C., έχουν κατορθώσει να γίνουν γνωστοί πολύ γρήγορα, δηλώνοντας παρών σε μεγάλες διοργανώσεις και παίζοντας στο πλάι φημισμένων συγκροτημάτων. Ο πρώτος τους δίσκος, κέρδισε τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας τις μουσικές ικανότητες της μπάντας που όχι απλά αποδεικνύονται αρκετές, αλλά περισσεύουν. Το μόνο σίγουρο είναι ένα˙ έπεται και συνέχεια.