Οι μουσικοί συστρατεύονται εναντίον του Spotify


H ένωση United Musicians and Allied Workers Union (UMAW) ξεκίνησαν μία νέα καμπάνια, η οποία έχει τίτλο Justice At Spotify, όπου μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση στα royalties των streams, από $.0038 δολάρια σε ένα σεντ ανά stream για όλους τους καλλιτέχνες.


"Ένας από τους βασικούς στόχους του Spotify είναι να δώσει σε ένα εκατομμύριο καλλιτέχνες, την ευκαιρία να ζήσουν από την τέχνη τους. Ωστόσο, για να βγάλει κανείς ένα δολάριο από την πλατφόρμα, ένα κομμάτι χρειάζεται 263 streams," εξήγησε ένας από τους διοργανωτές της καμπάνιας.


"Για να το πω αλλιώς, θα χρειαστούν 786 steams για να έχει κάποιος αρκετά έσοδα για να αγοράσει έναν καφέ. Για να πληρώσεις ένα μέσο ενοίκιο στην Αμερική ($1,078), ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να έχει 283.684 streams το μήνα. Για να κερδίσεις 15 δολάρια την ώρα ανά μήνα, δουλεύοντας full time, θα χρειαστεί 657.895 streams ανά μέλος κάθε μπάντας," συμπλήρωσε.


Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 καλλιτέχνες έχουν υπογράψει την αίτηση της UMAW. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, μουσικοί όπως οι Thurston Moore, King Gizzard and the Lizard Wizard, Frankie Cosmos, Deerhoof, Julianna Barwick, JD Samson, DIIV, Alex Somers, Zola Jesus και πολλοί ακόμη στηρίζουν την καμπάνια.


Σε μία σειρά από posts στο Instagram, o frontman των DIIV, Zachary Cole Smith, έδειξε τη στήριξη του στην καμπάνια, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στο Spotify. Εκτός από καλύτερες πληρωμές για τους καλλιτέχνες, οι διοργανωτές θέλουν μεγαλύτερη διαφάνεια από το Spotify, ως προς το πως λειτουργεί η πλατφόρμα. Απαιτούν τα κρυφά συμβόλαια να γίνουν φανερά και οι πληροφορίες για τα έσοδα της πλατφόρμας να είναι διαθέσιμες για όλους.


Επίσης, θέλουν την πλατφόρμα να αποκαλύψει δημόσια και έπειτα να τερματίσει πρακτικές όπου το Spotify ενθαρρύνει δισκογραφικές να πληρώνουν για streams ούτως ώστε να μπουν τα κομμάτια σε περίοπτη θέση. Παράλληλα, η UMAW ζητάει να αναφέρονται τα ονόματα όλων των συντελεστών ενός έργου στην πλατφόρμα, έτσι ώστε κάθε μουσικός, παραγωγός, μηχανικός και οποιοσδήποτε άλλος σχετίζεται με ένα έργο, να αναγνωρίζεται επαρκώς. Τέλος, θέλουν από το Spotify να τελειώσει τις δικαστικές διαμάχες που έχει για να κερδίσει περαιτέρω μείωση των royalties για τους συνθέτες και τους στιχουργούς, και καλούν την πλατφόρμα να σταματήσει να πολεμάει καλλιτέχνες, συνθέτες και εργάτες της μουσικής βιομηχανίας.