Οι επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ ανησυχούν για τις επιπτώσεις του Brexit


Οι επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών μουσικών φεστιβάλ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στο να κλείνουν καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο για να παίξουν σε μουσικά φεστιβάλ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μετά την αποτυχία του Boris Johnson να εξασφαλίσει ελεύθερη μετακίνηση στους καλλιτέχνες που θέλουν να περιοδεύσουν στην Ευρώπη - κάτι το οποίο θα διαλύσει τις μικρότερες μπάντες - το μέλλον των περιοδειών των μουσικών του Ηνωμένου Βασιλείου φαντάζει άγνωστο. Ο Άγγλος υπουργός πολιτισμού, Oliver Dowden, έριξε τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως δε δέχτηκαν την πρόταση που έκανε η Βρετανία για την ελεύθερη μετακίνηση των μουσικών, παρά τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων που ισχυρίζονται το αντίθετο.


Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει τους επικεφαλής των φεστιβάλ στην Ευρώπη, οι οποίοι βλέπουν ολοένα και πιο δύσκολο το ενδεχόμενο να κλείσουν καλλιτέχνες από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να βρει μία λύση, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι Βρετανοί καλλιτέχνες.


Ο Eric Van Eerdenburg του ολλανδικού Lowlands Festival, δήλωσε πως το κόστος για βίζα, η γραφειοκρατεία και οι άδειες που χρειάζονται θα αποδειχθούν καταδικαστικά για τους Βρετανούς μουσικούς.


"Προφανώς, η βρετανική μουσική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο Lowlands, οι περισσότερες μπάντες που έχουμε είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ευρωπαίοι μουσικοί δυναμώνουν ωστόσο, και το ποσοστό μπαντών από την Ευρώπη αυξάνεται. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει. Θεωρώ πως αν μία μπάντα είναι μεγάλη, πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα θέλει να την κλείσει παρά το κόστος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι εύκολο," είπε χαρακτηριστικά στο NME.


Αν και είναι πεπεισμένος πως οι Ευρωπαίοι promoters θα βρουν τρόπο να απορροφήσουν τα έξτρα έξοδα μίας τέτοιας κίνησης, καλεί τις κυβερνήσεις να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη και να βρουν μία λύση. Η Maja Starcevic του EXIT Festival στη Σερβία - η οποία ακόμη δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση - μίλησε για την έλλειψη συμφωνίας και το πόσο δύσκολο θα είναι για τις νέες μπάντες κυρίως.


"Είναι μεγάλο κρίμα αυτή η συμφωνία γιατί όλοι ξέρουν πως το επίκεντρο της ευρωπαϊκής μουσικής είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα είναι μεγάλη ήττα για όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε νέες μπάντες. Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες παντού, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνήθως πιο υποσχόμενους καλλιτέχνες από άλλες χώρες για να είμαι ειλικρινής. Για τώρα, όλοι σκέφτονται να κλείσουν λιγότερους καλλιτέχνες απ' ότι συνήθως, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ο κανόνας. Είτε το ζήτημα το κάνεις πολιτικό ή όχι, οι συνέπειες θα είναι ορατές μόνο για τα φεστιβάλ και τους καλλιτέχνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό που κάνουμε δεν έχει σχέση με την πολιτική, εμείς απλά προωθούμε τη μουσική και θα είναι τεράστιο πρόβλημα αν οι μουσικοί δε μπορούν να παίξουν στη χώρα μας επειδή δεν μπορεί να ταξιδέψει ο εξοπλισμός τους, ή επειδή τους σταμάτησαν κάπου. Πρέπει να βάλουμε την πολιτική στην άκρη και να βρούμε μία κοινή λύση. Εύχομαι αυτό να είναι πιθανό. Θα είναι το πιο δίκαιο για τους καλλιτέχνες, για την ομάδα τους, να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, όπως συνέβαινε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση," δήλωσε στο NME.


Οι fans στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υπογράφουν το ψήφισμα που καλεί τους βουλευτές να φέρουν το θέμα στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές απορρίπτουν την ιδέα αφού για τώρα προέχει "να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των συνόρων". Παράλληλα δηλώνουν πως θα συζητήσουν κάτι, αν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει τη στάση της για το θέμα. Τέλος, μέλη της μουσικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν πως η τωρινή συμφωνία θα επηρρεάσει και τις περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θα είναι δύσκολο για κάποιον ανερχόμενο καλλιτέχνη να λάβει τη "διεθνή αναγνώριση" που χρειάζεται για να παίξει εκεί, κάτι το οποίο συνέβαινε με τις περιοδείες στην Ευρώπη έως σήμερα.