Μπορούν οι Who να αντέξουν τη φθορά του χρόνου;


Άραγε 13 χρόνια απουσίας, είναι πολλά για να επιστρέψει ένα θρυλικό συγκρότημα με νέο υλικό; Κι όμως, ακόμα κι αν είναι, οι Who το κατόρθωσαν με το νέο άλμπουμ τους που έχει τίτλο WHO το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου του 2019.


Γράφει ο Νικόλας Αραχωβίτης


Το σημαντικότερο βέβαια ερώτημα, κατά τη γνώμη μου είναι το αν εκ των πραγμάτων αυτή η επιστροφή, δηλαδή το να βγουν ξανά στην επιφάνεια μετά από μία δεκαεξαετία και κάτι παραπάνω, ήταν μια κίνηση φόρος τιμής σε όλη την πορεία του συγκροτήματος και όχι απλά και μόνο για να δηλώσουν το παρών, ο Roger Daltrey και ο Pete Townshend, τα εναπομείναντα μέλη των Who.


Who are The Who όμως;


Ουσιαστικά μιλάμε για μία από τις αδιαμφισβήτητα καλύτερες μπάντες όλων των εποχών, που άφησαν το στίγμα τους στη rock και έχτισαν γερές βάσεις για τη φήμη της rock μουσικής σκηνής της Αγγλίας.


Ερχόμενοι το 1962 από το Hammersmith του Λονδίνου, τότε ως The Detours και στη συνέχεια ως The High Numbers κινούνταν σε blues και jazz μονοπάτια, μέχρι το 1964 που μετονομάστηκαν σε The Who και στράφηκαν οριστικά στη rock γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Ο Roger Daltrey (φωνή), ο Pete Townshend (κιθάρα), ο John Entwistle (μπάσο) και ο Keith Moon (τύμπανα) έκαναν μια μεγαλοπρεπή πορεία σαν συγκρότημα, γεμάτη από τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, πολλές συναυλίες εντός, αλλά και εκτός της πατρίδας τους και διαρκώς με κατακτήσεις υψηλών θέσεων στα διεθνή charts καθώς και στην καρδιά του κοινού. Μια πορεία τόσο επιτυχημένη όσο και γεμάτη περιπέτειες για τους ίδιους, αφού αρκετά από τα μέλη του συγκροτήματος ταλαιπωρούνταν από προσωπικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα υγείας. Γεγονότα που στέρησαν από τους Who το 1978 τον Keith Moon, αλλά και το 2002 τον John Entwistle, αφήνοντας στο τιμόνι τον Roger Daltrey και τον Pete Townshend και το Endless Wire που έφεραν τέσσερα χρόνια αργότερα.


Έτσι είναι λογικό λοιπόν, πως αν αυτό τους το come back με το WHO δεν είναι αντάξιο του χρόνου αναμονής των fans τους, να υπάρξει δυσαρέσκεια και ίσως αυτό κάνει κακό στην εικόνα του συγκροτήματος, εάν και εφόσον το υλικό που μόλις κυκλοφόρησε δεν είναι και τόσο καλό.


Εδώ όμως έρχεται η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα. Το νέο άλμπουμ WHO είναι ένα όμορφο δημιούργημα που νομίζω πως θα δικαιώσει πολλούς fans τους!


Ήταν Οκτώβριος του 2006 όταν το Endless Wire, το τελευταίο studio υλικό των Who, έκανε την εμφάνισή του και έμπαινε στη δεκάδα των charts της Αγγλίας. Από τότε πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια έως ότου να έρθει το επόμενο άλμπουμ WHO που θα ήταν και αρκετά «κρίσιμο», με πρώτο δείγμα της δουλειάς τους να αποτελεί το πρώτο single ‘Ball and Chain’ που κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2019 και ήταν πολλά υποσχόμενο!


Το συγκεκριμένο άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Polydor, με παραγωγούς τους Pete Townshend, Dave Sardy, Bob Pridden και Dave Eringa, είναι ένα ποικιλόμορφο άλμπουμ αφού περιέχει από σκοτεινές μπαλάντες, heavy rock, μέχρι και κομμάτια με έντονη παρουσία synthesizer και αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία. Το σίγουρο βέβαια είναι πως υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά κιθαριστικά riffs των Who σαν αυτά που έχουμε συνηθίσει να τους ακούμε. Ο ήχος τους μοιάζει πιο φρέσκος και καθαρός από ποτέ και έτσι σου δημιουργούν την εντύπωση πως μια νέα περίοδος ξεκινά για αυτό το συγκρότημα... Έχει ήδη καταφέρει να πάρει τις πρώτες θέσεις στα charts της Μ.Βρετανίας, των Η.Π.Α., του Καναδά, της Σκωτίας και της Γερμανίας καθώς και να χαρακτηριστεί με καλά σχόλια από τους κριτικούς.


Όπως λοιπόν ο φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του, έτσι και οι Who κατά κάποιο τρόπο, αφού πέρασαν από 40 κύματα σαν συγκρότημα, ξαναβγήκαν στην επιφάνεια του μουσικού ωκεανού μοιράζοντας μαζί μας άλλο ένα έργο τους, κρατώντας έτσι αναμένη τη φλόγα τους.


Σαφώς και δε μπορούμε να πούμε ότι είναι εκατό τοις εκατό οι Who που ξέραμε με αυτόν τον ξέφρενο δυναμισμό τους, που μπορούσε να εκπέμψει ο Roger Daltrey μετά από κάθε νότα που έβγαινε από το στόμα του, όπως στο ‘Who Are You’, ή όπως μας ξεσήκωνε η κιθάρα του Pete Townshend στο ‘Baba O’Riley’. Φυσικά, είναι αλήθεια πως η απουσία του Keith Moon, ενός από τους καλύτερους drummers όλων των εποχών (σύμφωνα με το Rolling Stone) και του John Entwistle, μπασίστα του συγκροτήματος και μόνου μέλους των Who με επίσημη μουσική εκπαίδευση, είναι αισθητή. Πολλοί θεώρησαν πως το τέλος των Who ήρθε μετά την απώλεια των προαναφερόμενων μελών και πως η τελευταία τους δουλειά, θα ήταν το It’s Hard του 1982. Όμως δεν σταμάτησε ποτέ, στην ουσία, να χτυπά η καρδιά των Βρετανών, ακόμα και με αυτά που βρέθηκαν αντιμέτωποι, αλλά προτίμησαν να δουλέψουν με νέα μέλη, να φτιάξουν νέο υλικό και να κυκλοφορήσουν τα δύο επόμενα άλμπουμ μαζί με το φετινό. Σίγουρα για πολλούς, δεν είναι τίποτα το ίδιο μετά από αυτές τις αλλαγές και τίποτα δε θυμίζει πλέον τους παλιούς καλούς Who, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να ταυτιστούν με το ερώτημα “Who are The Who?” αφού εκ των πραγμάτων, ο ήχος τους άρχισε να αλλάζει.


Προφανώς και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την πορεία του συγκροτήματος και τα όσα άφησαν στην ιστορία της rock, ούτε ακόμα να πέσουν στα μάτια των υποστηρικτών τους. Ίσως απλά να άλλαξαν λίγο την τελευταία (;) εικόνα που θα επιθυμούσαν να έχουν σχηματισμένη στο μυαλό τους οι ίδιοι οι λάτρεις τους, καθώς το συγκρότημα θα αποχωρούσε από το μουσικό στερέωμα.