• Νίκος Παπανικολάου

Η δικιά μας Blondie


Η αλήθεια είναι πως σαν λαός πάντα θεωρούσαμε πως το ξένο είναι καλύτερο από το ντόπιο. Από τις ατάκες των γιαγιάδων του στυλ «είναι καλό, αμερικάνικο», στον αθλητισμό που επειδή κάποιος είναι ξένος τον προτιμάμε από τον Έλληνα και στη μουσική, τελικώς, που θεωρούμε πως κάποιο από τη μικρή μας χώρα δε μπορεί να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια αυτής.


Του Νίκου Παπανικολάου


Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά, είχα δώσει μία άτυπη υπόσχεση στον εαυτό μου, να προσπαθήσω να αναδεικνύω όσους το αξίζουν. Γιατί γενικότερα λειτουργούμε με βάση τι ακούγεται στα ραδιόφωνα. Και ποτέ δεν πίστεψα πως επειδή κάτι παίζεται στο ραδιόφωνο είναι και απαραίτητα καλό. Αντιθέτως. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, υπάρχει κάπου εκεί έξω ένα δικό μας παιδί που αρχίζει και κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Βήματα προσεγμένα, σταθερά, γεμάτα υπόσχεση.


Η Blondie G.D, ή κατά κόσμον Ξανθή, ζει στο Λονδίνο. Τραγουδάει αρκετό καιρό, παλιότερα με μπάντα, πλέον σόλο. Όταν την άκουσα πρώτη φορά εξεπλάγην ευχάριστα. Η Blondie αποφάσισε να δώσει μία μουσική πολύ διαφορετική. Πολύ διαφορετική όσον αφορά το μουσικό είδος που επιλέγουν οι περισσότεροι εγχώρια. Η παρουσία της από την άλλη είναι πολλά υποσχόμενη. Είναι από τις παρουσίες που θεωρείς πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Έχει την αύρα, το μπρίο, το τσαγανό για κάτι τέτοιο. Να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας και να κάνει αυτό το βήμα παραπάνω. Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, γιατί το δικό μου αυτί τη λάτρεψε.


Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ, μας έδωσε το πρώτο της βίντεο, το οποίο μπορείς να δεις παρακάτω. Με κομμάτι από το νέο της άλμπουμ. Μη μείνεις όμως εκεί. Ψάξε κι άλλα κομμάτια της. Εστίασε στη μουσική, στους στίχους, στο ρυθμό. Και αντίστοιχα ξεκίνα να ψάχνεις και για άλλες Ξανθές. Δηλαδή παιδιά με όρεξη, ταλέντο, φρέσκιες ιδέες και ουσία στη μουσική τους. Γιατί ξέρεις τι λένε για την Ελλάδα και τα παιδιά της. Αλλά αν είναι να τα φάμε, ας τα δοκιμάσουμε λίγο πριν. Είναι πολύ πιο ώριμο.