• Νίκος Παπανικολάου

Ένα μικρό βήμα, μία μεγαλύτερη ελπίδα


Φωτογραφία: Θοδωρής Χανιώτης

O διχασμός στους κόλπους της low bap και της hip hop σκηνής της Ελλάδας είναι, λίγο πολύ, γνωστός στους περισσότερους που ασχολούνται με τη μουσική.


Του Νίκου Παπανικολάου

Ένα χάσμα επί χρόνια αγεφύρωτο, με αμοιβαίες επιθέσεις και κατηγορίες, φαίνεται πως σιγά σιγά, με μικρά βήματα, γεφυρώνεται. Φυσικά έπρεπε να μεσολαβήσει ένα τραγικό γεγονός, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προκειμένου όλα τα μεγάλα ονόματα του είδους να βρεθούν ξανά μαζί. Το κλίμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ήταν αμήχανο, λογικό μετά από τόσα χρόνια τσακωμών και αλληλοκατηγοριών, ωστόσο υπήρχε μια ελπίδα, μία χαρά που όλοι ξαναβρέθηκαν μαζί, βάζοντας πάνω από τις όποιες διαφορές τους ένα κοινό σκοπό. Άλλωστε μπροστά σε αυτό που συνέβη, όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν μικρά. Το πρώτο βήμα έγινε χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το αν θα υπάρξουν άλλα βήματα και ποια θα είναι αυτά. Ίσως ένα κομμάτι που θα συμμετέχουν όλοι, μία συναυλία που θα βρεθούν ξανά επί σκηνής όπως παλιά ή ακόμα κι ένα φεστιβάλ. Σκέψεις πολλές, διάθεση περισσότερη. Το δεύτερο μακράν πιο ελπιδοφόρο από το πρώτο.


Ο Παύλος υπήρξε μέλος των συγκεκριμένων σκηνών. Άλλωστε αυτό που έγινε εχθές ήταν επιθυμία του ίδιου. Φυσικά και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με απόψεις, γνώμες και προφανώς ο καθένας μπορεί και πρέπει να έχει τη δική του. Έτσι και τη δική μου θα τη κρατήσω για μένα, θέλοντας απλά να αποτυπώσω τα όσα έγιναν σε αυτή την επανένωση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.