#LiveReport: Planet Of Zeus

Μουσική από τον πλανήτη Δία.

Η δεκαετία που κλείνει, αναμφίβολα ανήκει στους Planet Of Zeus. Με τέσσερις κυκλοφορίες LP στο ενεργητικό τους για τα 10’s, την μια πιο επιτυχημένη απ’την άλλη, αν μη τι άλλο καθιερώθηκαν στο μυαλό του κοινού ως η κορυφαία μπάντα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Το Σάββατο που μας πέρασε, στις 21 του Δεκέμβρη, οι Planet Of Zeus ανέβηκαν στο stage του Fuzz Live Music Club για δεύτερη σερί μέρα, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου τους album “Faith In Physics”, κλείνοντας έτσι πανηγυρικά μια ονειρεμένη περίοδο.

Του Διαμαντή Λουδάρου

Φωτογραφία: Χαρά Γερασιμοπούλου

Η κοσμοσυρροή ξεκίνησε από νωρίς και ως τις 9 ήμασταν όλοι εντός του Fuzz και κάποιοι απ’έξω, ένεκα αντικαπνιστικού νόμου. Αμαρτία μας, αλλά μέσα μπήκαμε, όταν ακούσαμε το πρώτο ακόρντο του Κροταλία. Ο Κροταλίας, ή πιο δόκιμα οι «Κροταλίας», ήταν το opening act της δεύτερης μέρας. Προσδιορίζονται ως Desert Punk και η αλήθεια είναι ότι ο ήχος τους τέτοιος ήταν. Ωραία δεμένη μπάντα, με ελληνικό στίχο, κάτι που δύσκολα πετυχαίνεις πλέον, έβαλαν τα γκάζια, τις ταχύτητες και το νεύρο που χρειαζόταν για να ζεστάνουν το ακροατήριο.

Το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα και στις 22:30 μια μεγάλη, κατακόκκινη αυλαία κλείνει μπροστά απ’την σκηνή. Λίγα λεπτά μετά, φώτα έπαιζαν σε ρυθμούς που προκαλούσαν πανικό, τέλεια σκηνοθετημένο σκηνικό για να σε βάλει στο κλίμα, ενώ παράλληλα, προσέδιδε και μια αίγλη μεγάλης συναυλίας σε ένα ούτως ή άλλως σημαντικό live.

Οι Planet βγαίνουν με το “Gasoline” το εναρκτήριο κομμάτι και του δίσκου, κομμάτι-«σφαλιάρα» για να ξυπνήσεις και να πάρεις χαμπάρι που βρίσκεσαι. To Fuzz παραλληρεί και η μπάντα βρίσκεται ενόπιον ενός σκηνικού που έχει ζήσει εκατοντάδες φορές, ώντας έτοιμη για μια ακόμη φορά να δώσει στον κόσμο της αυτό που θέλει και έχει μάθει από’κείνη τόσα χρόνια.

To set δεν ήταν μια «ξερή» αναπαραγωγή του δίσκου. Ήταν μια καλά δομημένη σειρά κομματιών από όλη τους την πορεία. Σίγουρα σε κάποιες φάσεις γινόταν μια καταφανέστατη «κοιλιά», όμως με κάποια πολύ δυνατά τους κομμάτια, π.χ. “Loyal To The Pack”, “Something’s Wrong” σε «ξυπνούσαν» χωρίς πολλά-πολλά. Τα 90 λεπτά που έπαιξαν ήταν πολύ χορταστικά, το κοινό, στην πλειοψηφία του ήταν κάθυδρo και πανευτυχές και φυσικά, όπως αναμενόταν και επίτασσε και η περίσταση, μας προσέφεραν και ένα πολύ ικανοποιητικό encore.

H δεύτερη μέρα λοιπόν, της παρουσίασης του “Faith In Physics” στέφεται με επιτυχία. Το venue ήταν γεμάτο, χωρίς όμως να υπάρχει συνοστισμός, κάτι που δικαιώνει τη διοργάνωση που έστησε δύο live. Η μπάντα απέδωσε τέλεια, παικτικά ήταν στα standard της και η ενέργειά της στην σκηνή ήταν υπέρμετρη, φαινόταν ότι περνούσαν καλά και αυτό μεταφερόταν άμεσα στο κοινό. Χωρίς διάθεση διακρίσεων, χρειάζεται ειδική αναφορά στο φωνητικό performance του Μπάμπη Παπανικολάου, ο οποίος έβγαλε το set τέλεια, πράγμα δύσκολο με τόσες εναλλαγές από «καθαρά» σε screaming, και το παίξιμο του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου στα τύμπανα, που είναι η πιο εκλεπτισμένη «πινελιά» στη μουσική των Planet, διαλέγοντας παιξίματα ιδιαίτερα και διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να ακούμε στις heavy μουσικές, συν ότι και στο live, σε κάποια σημεία, διάλεγε fills διαφορετικά από των δίσκων, πράγμα που έκανα όλο το set ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Αν θα μπορούσαν να επισημανθούν κάποια αρνητικά θα ήταν οι «κοιλιές» που αναφέρθηκαν παραπάνω στο set και η αστάθεια, αν μπορεί να οριστεί έτσι, στον ήχο. Υπήρχαν σημεία στο live που όλα ακούγονταν πεντακάθαρα, καταλάβαινες τι έπαιζε κάθε όργανο, με καλά ρυθμισμένες εντάσεις. Κυρίως όμως ο ήχος ήταν «μουντός» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί, και σε συνδυασμό με τις αναπόφευκτα υψηλές εντάσεις που «έπαιρνε» ο ηχολήπτης από το stage, η γνωστή βαβούρα. Σίγουρα κι εφόσον δεδομένα κάποιες μουσικές δεν παίζονται χαμηλά, είναι δύσκολο για έναν ηχολήπτη να χειριστεί άριστα τα γκάζια και τον όγκο του ηχου των Planet, απλά οι στιγμές που όλα ακούγονταν τέλεια, ήγειραν τις απαιτήσεις του ακροατηρίου.

Τα κακά όμως αυτά, σίγουρα δεν μειώνουν την εμπειρία ενός live των Planet Of Zeus. Κακά τα ψέματα, αν ποτέ αποφάσιζαν, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα να παίζουν σ’αυτήν εδώ την πόλη, θα γέμιζαν οποιονδήποτε χώρο. Το Σάββατο λοιπόν, βιώσαμε άλλη μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσουμε σύντομα. Οι μπάντα πλέον χαίρει ευρείας εκτίμησεις κι αυτό φάνηκε από το πόσο ετερόκλιτο ήταν το κοινό, κυρίως σε ηλικίες. Οι Planet πλέον είναι πολύ ψηλά στη συνείδηση κάθε φίλου του σκληρού ηχου που ζει στη χώρα και με κάτι τέτοιες εμφανίσεις δικαιώνει κάθε fan που διαλέγει να τους στηρίζει με κάθε τρόπο.

Διαμαντής Λουδάρος

Μουσικός συντάκτης

back to top

Comments

AGENDA

No event in the calendar
July 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Editorial