To Big Bang Theory μας έκανε να αγαπήσουμε τη Φυσική γελώντας

Ένας χρόνος μετά το τέλος.

Ένας χρόνος λοιπόν από το τελευταίο επεισόδιο μίας πολυαγαπημένης σειράς, τόσο για το κοινό όσο και για το ίδιο το cast. Το Big Bang Theory, δημιούργημα των επιτυχημένων Chuck Lorre και Bill Prady, σεναριογράφων και άλλων τηλεοπτικών σειρών όπως το Two And A Half Men, μπήκε στα σπίτια πολλών fans για δώδεκα ολόκληρα χρόνια και κατάφερε να ξεχωρίσει αλλά και να αγαπηθεί όσο λίγες σειρές παγκοσμίως. Η παρέα των nerd από την Passadena της California δημιούργησε έναν μεγάλο και βαθύ δεσμό με τους θεατές της σειράς, κάνοντας τους να ρίξουν πολλά δάκρυα στο τέλος της τελευταίας σεζόν.

Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο που προβλήθηκε στην Αμερική, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2007, και αποτέλεσε το επεισόδιο-πιλότο για τη σειρά, μπορεί κανείς να καταλάβει πως πρόκειται για μία σειρά άκρως παρεϊστικη με μεγάλες δόσεις χιούμορ. Μία παρέα από επιστήμονες, λοιπόν, και μία αποτυχημένη ηθοποιός κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σύμπαν (no pun intended) γύρω από το οποίο στάθηκαν πολλά αστεία, catchphrases και inside jokes. Έχουν δημιουργηθεί άπειρα memes με αρκετές από τις ατάκες των ηρώων, κάτι που δηλώνει τόσο την αγάπη όσο και την αφοσίωση των τηλεθεατών. Η κωμική σειρά έχει αποσπάσει κατά τα χρόνια πολλές θετικές κριτικές και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες και διάσημες σειρές στον κόσμο. Πρωταγωνιστές οι Dr. Leonard Hofstadter, ένας πειραματικός φυσικός, και ο λατρεμένος όλων Dr. Sheldon Cooper, ένας θεωρητικός φυσικός, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα. Η συγκατοίκιση τους δεν ήταν σε καμία από τις σεζόν ομαλή αλλά πάντα υπήρχε ανάμεσά τους μία ισχυρή φιλία. Σε αυτό το δίδυμο προστείθενται ανά επεισόδια και σεζόν και τα υπόλοιπα μέρη αυτής της μεγάλης παρέας. Ο μηχανικός Howard Wolowitz, ο αστροφυσικός Raj Koothrappali, η νευροεπιστήμονας και κοπέλα του ιδιότροπου Sheldon, Amy Farrah Fowler, η σύζυγος του Howard, Bernadette Rostenkowski-Wolowitz και η Penny Hofstadter. Αυτή είναι η βασική παρέα που καθήλωσε το κοινό στους τηλεοπτικούς δέκτες για δώδεκα χρόνια και κέρδισε πανάξια τη θέση της ως μία από τις μακροβιότερες σειρές στην τηλεόραση σύμφωνα με το WBTV.

Ωστόσο, από κάποιους έχει λάβει και αρνητικές κριτικές, όπως για παράδειγμα το χιούμορ που χρησιμοποιείται εναντίον των nerd επιστημόνων, κριτικές που βασίζονταν στο ότι οι χαρακτήρες και κυρίως το σενάριο της σειράς, σε αρκετά σημεία γινόταν ρατσιστικό, προσβλητικό, είχε δόσεις μισογυνισμού αλλά κυρίως δεν αντιπροσώπευε με τον σωστό τρόπο τους ανθρώπους των επιστημών. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές όπου οι χαρακτήρες γίνονταν creepy όπως ο Howard, ο οποίος μέχrι να συναντήσει την Bernadette ήταν ένας ανασφαλής άνδρας που πίστευε πως δεν θα μπορεί να αποχωριστεί ποτέ τη μητέρα του, να γνωρίσει και να ζήσει με μία γυναίκα. Κάποιες φορές ίσως ξεπερνούσε τα όρια ως ένας σεξομανής χαρακτήρας αλλά και πάλι λόγω της σάτιρας και του χιούμορ της σειράς έχει γίνει και αυτός ένας αγαπημένος τηλεοπτικός χαρακτήρας. Οι αρνητικές κριτικές όμως σίγουρα είναι λιγότερες από τις θετικές. Μία σειρά με δώδεκα χρόνια στον αέρα και μεγάλη τηλεθέαση σίγουρα δεν χρειάζεται πολλά για να αποδείξει την επιτυχία της. Σίγουρα οι απόψεις μπορεί να διαφέρουν αλλά ξεκινάμε από το γεγονός ότι πρόκειται για μία κωμωδία παρέας μέσα στην οποία υπάρχουν ευτράπελα, παρεξηγήσεις, κρίσεις ανάμεσα στους χαρακτήρές, όπως και σε κάθε άλλη κωμική σειρά.

Όσο αφορά τα ρατσιστικά σχόλια, υπήρχαν αρκετές φορές μέσα στη σειρά σχόλια από τους χαρακτήρες για τον Ινδό φίλο τους Raj. Το σενάριο όμως χρησιμοποιούσε αυτά τα σχόλια ίσως για να δείξει το ότι στην Αμερική υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός και όχι τόσο μεγάλη ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Ίσως και όχι. Απλά πάντα ό,τι και να είχε υπωθεί ήταν στο στυλ πειράγματος και για αυτό και δεν είχε καταδικαστεί και το σενάριο, το οποίο μην ξεχνάμε πρόκειται για μία κωμωδία, που για πολλούς δεν θα πρέπει να έχει όρια αλλά για άλλους θα πρέπει να είναι απεριόριστη. Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, είναι ότι λίγο ή πολύ κάποιοι άνθρωποι ταυτίστηκαν με τους χαρακτήρες. Όπως η Penny που ενώ ήταν μία ανερχόμενη ηθοποιός με ελπίδες, κατέληξε να είναι μία άνεργη ηθοποιός που δούλευε ως σερβιτόρα μέχρι που τελικά έπιασε δουλειά ως προωθήτρια σε φαρμακευτικές εταιρίες. Κάτι που θα μπορούσε σίγουρα να αγγίξει το κοινό, το οποίο τελικά δεν κατάφερε να κάνει πράξη τα μεγάλα του όνειρα. Επίσης, μία ομάδα geek ατόμων που έχουν εμμονή με τα comics, comic conventions και το Star Wars. Γενικότερα, το παρεϊστικο κλίμα, οι εμμονές του Sheldon, όπως αυτή με την καθαριότητα, το αγαπημένο του spot στον καναπέ του διαμερίσματος, η δυσκολία του Howard και του Raj να κάνουν μία σχέση, είναι σίγουρα κάποια από τα μυστικά που κατάφερε να δώσει στο κοινό ατάκες που ακόμη και μετά το τέλος της σειράς χρησιμοποιούν και οι ίδιοι στις παρέες τους.

Ένα χρόνο μετά λοιπόν που η σειρά έφτασε στο τέλος της, σίγουρα θα λείπει σε αρκετούς fans καθώς δεν έχουν πλέον τη δόση από την όχι και τόσο ''κλασική'' αμερικάνικη παρέα. Όπως και να έχει, η παρέα αυτή είχε πολλά κοινά αλλά και πολλές διαφορές ανάμεσα στα μέλη της. Ήταν στηριγμένη στο ότι τα μέλη της ήταν διαφορετικά. Κανένας από τους ήρωες δεν ήταν αυτό που αποκαλούμε νορμάλ, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Όλοι είχαν τα δικά τους θέματα, τις ανασφάλειες τους, τους φόβους τους, τις αδυναμίες τους και για αυτό ο κόσμος τους αγάπησε τόσο πολύ. Ήταν απλοί και καθημερινοί χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, δεν ήταν οι κλασικά ωραίοι και εξιδανικευμένοι τύποι ανθρώπων που μπορεί κάποιος να βρει στις περισσότερες αμερικάνικες ταινίες ή και σειρές. Ήταν οι uncool παρέα που κατάφερε όμως να γίνει απόλυτα cool και για μεγάλο διάστημα μάλιστα. Στο τέλος της σειράς άπαντες, cast, παραγωγοί αλλά και κυρίως κοινό είχαν μία ασυγκράτητη συγκίνηση για αυτή την μεγάλη επιτυχία. Η Kaley Cuoco, η οποία υποδύεται την Penny στη σειρά, έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις της ότι ήταν ξεκάθαρα η πιο ευαίσθητη όταν η σειρά έφτανε στο τέλος της. Επίσης έχει δηλώσει πως σε γυρίσματα των τελευταίων επεισοδίων δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

Προφανώς εκτός από τα αστρονομικά ποσά που έλαβαν μέσα σε αυτά τα χρόνια, φαίνεται η επιτυχία να συγκίνησε τους ηθοποιούς σε μεγάλο βαθμό καθώς κανείς δεν περίμενε την τόσο μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα, η Mayim Chaya Bialik, Amy στη σειρά, δήλωσε στην Ellen Degeneres πως πριν της μιλήσει ο μάνατζερ της για τη σειρά η ίδια δεν είχε ιδέα για το Big Bang Theory και νόμιζε πως ήταν κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι, όπως επίσης δεν είχε και ιδέα για τον αγαπημένο της στη σειρά, Sheldon. Όπως όμως δήλωσαν οι δημιουργοί της σειράς, εκτιμούν την επιτυχία και την αγάπη του κοινού αλλά αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της σειράς με ένα επικό δημιουργικό φινάλε. Για όσους λοιπόν δεν έχουν δει ακόμη τη σειρά αυτή, νομίζω αν και αργά, μπορείτε να δείτει από μόνοι σας αν τελικά άξιζε την τόση επιτυχία ή όχι. Σίγουρα όμως είναι μία σειρά που θα μείνει αξέχαστη.

Μάγδα Σαββινίδου

Μουσική συντάκτρια

back to top

Comments

AGENDA

No event in the calendar
July 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Editorial