Είναι η 'Περιφρόνηση' του Godard η καλύτερη ταινία του Γαλλικού κινηματογράφου;

Κι αν ναι, γιατί;

Μία από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του καταξιωμένου Godard που έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο έργο τέχνης της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ίσως ο τίτλος αυτός να ακούγεται βαρύγδουπος αλλά επάξια η ταινία αυτή έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του σκηνοθέτη.

Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου

Με πρωταγωνιστές τη θρυλική Brigitte Bardot και τον Michel Picolli, παρακολουθούμε μία σύγχρονη Οδύσσεια. Στην ταινία δημιουργείται μέσω του σεναρίου ένα διπλό αφηγηματικό επίπεδο. Αρχικά, το σενάριο είναι βασισμένο στο Il Disprezzo (1954) του Alberto Moravia. Ο Αμερικάνος παραγωγός Jeremy Prokosch (Jack Palance), συνεργάζεται με τον διάσημο αυστριακό σκηνοθέτη Fritz Lang, ο οποίος απλά υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία, με στόχο να γυρίσει την Οδύσσεια του Ομήρου. Όμως η συνεργασία τους λήγει άδοξα μετά από σημαντικές διαφωνίες και έτσι ο σκηνοθέτης προσλαμβάνει τον συγγραφέα και πρωταγωνιστή Michel για την επεξεργασία του σεναρίου. Ούτε εκεί όμως δεν εκλείπουν οι συγκρούσεις καθώς η καλλιτεχνική και αισθητική έκφραση καλούνται να θυσιαστούν στο όνομα της εμπορικής δύναμης. Μέσα λοιπόν σε αυτό το σεναριακό πλαίσιο, ο Γάλλος σκηνοθέτης, πλέκει μία ιστορία αγάπης. Ένα ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται όταν η Camille (Bardot), αρχίζει να νιώθει απομακρυσμένη από τη σχέση της με τον Paul (Picolli). Σε αυτό το σημείο, γίνεται και η αναφορά σε δεύτερο επίπεδο με την Οδύσσεια του Ομήρου. Η Camille, σαν μία άλλη Πηνελόπη, δεν καταφέρνει να μείνει πιστή στο σύντροφό της, καθώς εκείνος την αφήνει μόνη με τον Prockosh στην έπαυλή του, περιφρονώντας τη. Η Bardot ενσαρκώνει τις ιδέες του δημιουργού για τη γυναίκα της εποχής του '60 και προσφέρει μία σύγχρονη ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις. Εκτός αυτού, καθ' όλη τη διάρκεια του φιλμ, τίθενται θέματα όπως η τέχνη του κινηματογράφου, οι αισθητικές και ιδεολογικές επιδιώξεις των καλλιτεχνών, η εμπορευματοποίησή του αλλά και ο κινηματογράφος ως ξεχωριστή γλώσσα.

Ο Godard είναι ένας σκηνοθέτης που δεν φοβάται να παίξει με την κάμερα, το σενάριο και τους ήρωες. Είναι εκείνος ο οποίος έσπασε τα κινηματογραφικά κλισέ, τους κανόνες και έφτιαξε από την αρχή ένα σινεμά δικό του. Τα αποσπασματικά του πλάνα, οι απευθύνσεις των ηρώων προς το κοινό μέσα από το την κάμερα αλλά και η κίνησή της είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά καινοτόμα στοιχεία που  εισήγαγε. Εκτός από καινοτόμο πρόκειται και για ένα σινεμά πολιτικό με ιδιαίτερα μοντέρνο ύφος για την εποχή που άφησε το δικό του στίγμα. Πολλοί είναι οι  δημιουργοί που έχουν και συνεχίζουν να επηρεάζονται από το έργο του εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για τον άνθρωπο που καθιέρωσε το καινούργιο και το διαφορετικό στις οθόνες μακριά από το εύπεπτο θέαμα. Οι ταινίες του αφορούν τα πάντα. Η ζωή, ο θάνατος, οι ανθρώπινες σχέσεις και η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους είναι κάποια από τα πιο βασικά και ζωτικής σημασίας θέματα που περιλαμβάνουν. Πάντα όμως με το πολιτικό ύφος του και την ενδιαφέρουσα αισθητική του προσέγγιση. Για να αντιληφθεί κανείς την καινοτομία που επέφερε ο Γάλλος σκηνοθέτης στο σινεμά θα πρέπει να παρακολουθήσει το έργο του συνολικά. Μετά την 'Περιφρόνηση'' τίποτα δεν είναι πια ίδια στον κόσμο της έβδομης τέχνης. Μία ταινία που κατά τη διάρκεια του '60 δεν είχε δεχθεί την αποθέωση ούτε είχε καταφέρει να σπάσει τα ταμεία στο box office. Έπειτα όμως από πολλά χρόνια αναγνωρίστηκε η αξία της καθώς άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και για αυτό θεωρείται μέχρι και σήμερα η καλύτερη γαλλική ταινία όλων των εποχών.

Για το ελληνικό κοινό η μυθική ταινία επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη από τις 18 Ιουνίου 2020 έως 24 Ιουνίου 2020 στο θερινό κινηματογράφο Λαϊς στον Κεραμεικό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ιερά Οδός 48,104,35, Κεραμικός, Αθήνα.

Μάγδα Σαββινίδου

Μουσική συντάκτρια

back to top

Comments

AGENDA

No event in the calendar
July 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Editorial