Doctor Sleep: Η φωτεινή επιστροφή του Danny

Τα χρόνια περνούν, ο τρόμος όχι.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι διανύουμε την εποχή των κινηματογραφικών αναβιώσεων.  Καθημερινά βλέπουμε franchise, άλλοτε παλιότερα άλλοτε νεότερα,  να επιστρέφουν  στην κινηματογραφική επικαιρότητα μέσο κάποιου remake ή κάποιου sequel. Αυτήν την φορά ωστόσο,  δεν μιλάμε για μια απλή επιστροφή, καθώς  το Shining είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ, η οποία καθόρισε το horror σαν είδος. Αυτός είναι ο λόγος που οι προσδοκίες και κυρίως οι απαιτήσεις για το Doctor Sleep, είναι πολύ υψηλές.

Γράφει ο Αλέσσιο Γκούτζιος

Το Shining βέβαια δεν είναι η πρώτη ταινία Στίβεν Κίνγκ που θα υποστεί την περιποίηση του νεότερου Χολιγουντιανού trend. Η αναπάντεχη επιτυχία του “IT” θέλοντας και μη, μας δίνει ελπίδες για την ποιότητα του Doctor Sleep. Ωστόσο στην περίπτωση του “IT” είχαμε μπροστά μας ένα remake. Ως εκ τούτου ξέραμε σε μέσες άκρες τι να περιμένουμε από (το) αυτό, ειδικά από άποψη πλοκής, ακόμη και όσοι από εμάς δεν είχαν διαβάσει ποτέ το βιβλίο. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν το περιβόητο Doctor Sleep;

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Κίνγκ, η ιστορία του Doctor Sleep λαμβάνει χώρα αρκετά χρόνια μετά τα περιστατικά του Shining, με πρωταγωνιστή έναν ενήλικο πλέον Danny Torrance.  Στοιχειωμένος ακόμη από το φρικτό έτος που πέρασε μικρός στο ξενοδοχείο Overlook, ο Danny προσπαθεί να αποβάλει από μέσα του την διεστραμμένη και βίαιη ανάμνηση του πατέρα του και των πράξεών του.  Έχοντας πιάσει δουλειά σε ένα νοσοκομείο, χρησιμοποιεί την δύναμη της «λάμψης» ώστε να παρέχει μια τελευταία παρηγοριά στους ετοιμοθάνατους κερδίζοντας έτσι το ψευδώνυμο «Δόκτωρ Ύπνος». Παράλληλα επισκέπτεται έναν κύκλο ανώνυμων αλκοολικών, για την δική του ψυχική υποστήριξη. Τότε λοιπόν ο Dan θα γνωρίσει την Abra Stone, μια έφηβη κοπέλα η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατέχει την πιο φωτεινή «λάμψη» που έχει συναντήσει ποτέ στην ζωή του. Σε αυτήν θα αποκαλύψει την ύπαρξη του «The True Knot» μιας σέκτας ημι-αθάνατων, της οποία τα μέλη τρέφονται με την πεμπτουσία που παράγουν τα παιδιά με το χάρισμα της «λάμψης»,  όταν βασανίζονται μέχρι θανάτου. 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η υπόθεση έχει αρκετό «ζουμί». Αν και το «Shining» είναι βασισμένο σε βιβλίο σχεδόν πεντακοσίων σελίδων, η ιστορία που ξετυλίγεται κατά την διάρκεια της ταινίας είναι σχετικά ρηχή συγκρινόμενη με το γραπτό υλικό. Αυτό με κανέναν τρόπο βέβαια δεν μειώνει την σπουδαιότητα της ταινίας. Απλούστατα ο Kubrick, γοητευμένος από το βάθος των χαρακτήρων του Κινγκ, επέλεξε να εστιάσει σε αυτούς, κάνοντας την ταινία καθαρά character-driven. Αυτό σημαίνει ότι η πλοκή της ταινίας έχει ως κινητήρια δύναμη την πρόοδο και την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων που συμμετέχουν, ενώ η ιστορία απλώς θέτει το σενάριο μέσα στο οποίο συνυπάρχουν οι χαρακτήρες αυτοί. Στην περίπτωση του «Doctor Sleep» όμως, περιμένουμε μια περισσότερο story-driven προσέγγιση που θα εμβαθύνει στην γενικότερη ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω από τα δύο βιβλία. Ειδικά στην περίπτωση που η Warner Bros θέλει να μετατρέψει  το γραπτό σύμπαν του Κινγκ σε κινηματογραφικό σύμπαν,  είναι πολύ πιθανό να δούμε συνδέσεις με άλλες ταινίες όπως το «It» ή το «The Dark Tower». 

Πέραν όμως από το κομμάτι της πλοκής, ενδιαφέρον έχει να δούμε και την πιθανή σκηνοθετική κατεύθυνση του «Doctor Sleep».  Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε το εξής: το «Shining» είναι μια ταινία ενός σπουδαίου και συνάμα πολύ ιδιαίτερου σκηνοθέτη. Ο διακριτικός συμβολισμός καθώς και τα ευφυή σκηνοθετικά τεχνάσματα που χαρακτηρίζουν την μοναδική αισθητική του Κιούμπρικ βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ταινία. Θα ήταν λάθος λοιπόν να απαιτήσουμε από τον άνθρωπο πίσω από τις λήψεις του «Doctor Sleep» την ίδια σκηνοθετική προσέγγιση, διότι αναπόφευκτα το αποτέλεσμα θα ήταν μια φτηνή κόπια.  Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαιτήσουμε κάτι τέτοιο, διότι ο άνθρωπος αυτός, ονόματι Mike Flanagan, έχει αποδείξει πως είναι ικανότατος  στο να διαχειριστεί ένα χόρορ δημιούργημα. Συγκεκριμένα, για να δούμε το πλήρες εύρος τον ικανοτήτων του, αρκεί να παρακολουθήσουμε μερικά επεισόδια από ένα πρόσφατο δημιούργημά του, με όνομα «The Haunting of Hill House».  Η σειρά αυτή ανέβηκε στο Netflix τον Οκτώβριο του 2018, και πολύ γρήγορα κέρδισε τις εντυπώσεις των υποστηρικτών του είδους  και ο λόγος που συνέβη αυτό, ήταν η εξαιρετική σκηνοθεσία που κατέχει η σειρά. Συγκεκριμένα ο κύριος Flanagan δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ horror, καθώς μέσα από καλοδομημένα  πλάνα και σκηνές, καταφέρνει να περάσει ένα αίσθημα συνεχούς φόβου στον θεατή, χωρίς να κάνει χρήση φτηνών σκηνοθετικών κόλπων, όπως τα περιβόητα jumpscares.  

Σίγουρα λοιπόν μεγάλο μέρος αυτής της ικανότητας του Flanagan, περιμένουμε να το δούμε μέσα στο «Doctor Sleep», το οποίο από άποψη τρόμου και πλοκής τουλάχιστον, όλα δείχνουν πως δε θα έπρεπε να μας απογοητεύσει. Το μόνο που λείπει να δούμε, είναι το αν θα καταφέρει ο Ewan McGregor να μας πείσει για την διπλή του ταυτότητα ως ενήλικο Danny Torrance και «Δόκτωρ Ύπνο», αποτυπώνοντας τελικά όλες τις καλές προϋποθέσεις της ταινίας και στην μεγάλη οθόνη.  Το «Doctor Sleep» θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές  αίθουσες στις 7 Νοεμβρίου. 

Αλέσσιο Γκούτζιος

Κινηματογραφικός συντάκτης

back to top

Comments

katatonia gagarin 2020 breakroom

vdgg van der graaf generator 2020 breakroom

white lies 2020 breakroom

deep purple 2020 breakroom

einsturzende neubauten athens 2020 breakroom

AGENDA

No event in the calendar
February 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29