20 χρόνια τρόμου στο δάσος: Το Blair Witch Project μας στοιχειώνει ακόμη

Γιατί το Blair Witch Project αποτέλεσε επανάσταση;

Θάμνοι και δέντρα που οι σκιές του μακραίνουν στην δύση του ηλίου και παίρνουν απόκοσμες μορφές που μοιάζουν να σε παρακολουθούν. Οι ήχοι του δάσους πνίγουν τις φωνές σου που καλούν σε βοήθεια και όπου και να στραφείς δεν μπορείς να δεις τίποτα πέρα από ξύλα, φύλλα και πέτρες. Μα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο εκεί; Χωμένο ανάμεσα στα φυλλώματα να σε παρακολουθεί. Και περιμένει το σκοτάδι να σε τυλίξει για να φανερωθεί.

Γράφει ο Νίκος Πάττας

Το Blair Witch Project είναι ένα δημιούργημα των Daniel Myrick και  Eduardo Sánchez, οι οποίοι, γύρω στο 1994, έχοντας κουραστεί από τα sequels και τα slasher-horror comedies της εποχής τους θέλησαν να προσφέρουν στο κοινό μία ταινία αγνού ψυχολογικού τρόμου βασισμένοι στην αγάπη τους για τα παραφυσικά φαινόμενα. Και εάν κρίνουμε από την απήχηση της ταινίας τους και την επίδραση που είχε στις μετέπειτα γενιές, τα κατάφεραν και με το παραπάνω. Αλλά πως;

Τι είναι το Blair Witch Project;

Το 1999 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Curse of the Blair Witch το οποίο μιλούσε για τον υποτιθέμενο θρύλο και την κατάρα της Blair Witch, που όπως λεγόταν στοίχειωνε ένα φανταστικό δάσος. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα site με πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία και φτιαχτά ντοκουμέντα από τους ίδιους τους δημιουργούς της ταινίας. Τα παραπάνω βοήθησαν στο να εξαπλωθεί μία φήμη στα πλαίσια ενός αστικού θρύλου για την εξαφάνιση τριών νέων κινηματογραφιστών που θέλησαν να τον εξερευνήσουν εις βάθος.

Οι τρεις ηθοποιοί που επιλέχθηκαν για τον ρόλο των αγνοούμενων ήταν οι Heather Donahue, Michael C. Williams και Joshua Leonard, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Seneca Creek State Park όπου και πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Κάθε μέρα έπαιρναν ένα καλάθι με τρόφιμα και οδηγίες για τον καθ’ έναν από τους σκηνοθέτες και κάθε βράδυ το συνεργείο παρενοχλούσε με ευφάνταστους τρόπους τους ηθοποιούς ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν πιο αυθεντικές ερμηνείες. Μάλιστα, πολλά από τα πλάνα που κρατήθηκαν στο τέλος είναι αυτοσχεδιαστικά.

Μετά το πέρας των γυρισμάτων οι ηθοποιοί είχαν εντολή να κρατήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο προφίλ καθώς κυκλοφορούσε η φήμη ότι έπεσαν θύματα της “Μάγισσας”. Η ταινία προβλήθηκε και έσπασε κάθε ρεκόρ σοκάροντας το κοινό με την αμεσότητα και τον ρεαλισμό της. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός πως πολλοί πίστεψαν πως πρόκειται για πραγματικά γεγονότα και άλλοι απλά αγνόησαν την όποια σεναριακή υπερβολή κάτω από την επίδραση του suspension of disbelief έφερε τέτοια επιτυχία στην ταινία και τους δημιουργούς της που καθιέρωσε και ένα νέο είδος ταινιών. Το λεγόμενο found footage.

Είναι, όμως η ταινία τελικά τρομακτική;

Πέρα από το εξαιρετικό marketing που ακολούθησε η ταινία αποτελεί σταθμό και αξίζει να την δει κάποιος ακόμα και σήμερα. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, η ένταση και η φρίκη που αποτυπώνεται μέσα από τις σχέσεις των τριών χαρακτήρων είναι αριστοτεχνικά δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε, η ταινία να σε κάνει να βιώνεις τα γεγονότα μαζί με τους ήρωες της χωρίς την χρήση μουσικής ή ειδικών εφέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία στιγμή της ταινίας δεν φαίνεται τι είναι αυτό που απειλεί ή καταδιώκει τους κινηματογραφιστές καθώς κάθε σκιά και κάθε δέντρο αποτελεί απειλή τόσο για  αυτούς όσο και για τον θεατή που το βλέμμα του περιεργάζεται με αγωνία κάθε σπιθαμή της οθόνης αναζητώντας τον ελλοχεύων κίνδυνο.

Το αίσθημα που, εν τέλει, σου αφήνει το Blair Witch Project είναι αυτό της ματαιότητας και της φρίκης μέσα από την ανικανότητα οποιασδήποτε διαφυγής ή λύτρωσης. Η απελπισία είναι ο πραγματικός αντίπαλος των ηρώων. Η φύση που φαίνεται να κλείνει και να στενεύει γύρω τους σε έναν ασφυχτικό κλοιό. Η αίσθηση πως δεν μπορείς να ξεφύγεις και είσαι χαμένος σε μια παγίδα φτιαγμένη από κλαδιά και χώμα ενώ Αυτό που την ετοίμασε για εσένα περιμένει υπομονετικά ώσπου η λογική σου να σε εγκαταλείψει. Και, όπως και για τους τρεις ήρωες, έτσι και για τον θεατή, όταν αφήσεις την λογική στην άκρη όλα μοιάζουν πιο πιθανά. Και οι σκιές μεγαλώνουν και γίνονται οπτασίες. Και οι οπτασίες μπορούν πια να σε αγγίξουν βαθύτερα απ’ ότι θα ήθελες.

Νίκος Πάττας

Κινηματογραφικός συντάκτης

back to top

Comments

katatonia gagarin 2020 breakroom

vdgg van der graaf generator 2020 breakroom

white lies 2020 breakroom

deep purple 2020 breakroom

einsturzende neubauten athens 2020 breakroom

AGENDA

No event in the calendar
February 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29