Tα Φιλαράκια και ο πλατωνικός ερωτισμός της φιλίας

Που οφείλεται η επιτυχία της σειράς “Friends”;

Πριν 25 χρόνια προβλήθηκε στις οθόνες μας μία σειρά που έμελε να αλλάξει για πάντα τον τηλεοπτικό τοπίο, τουλάχιστον στην Αμερική. H σειρά αυτή ήταν τα, γνωστά πλέον σε όλους μας, “Φιλαράκια”, μια sitcom (situation comedy) στην οποία παρακολουθούμε την ζωή μιας παρέας 6 ατόμων (3 γυναικών και 3 άντρων) στο πολύβουο Μανχάταν των 90s. Ο όρος sitcom, λέγεται ότι δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και παραγωγό, Γουίλιαμ Άσερ στις ΗΠΑ. Οι απαρχές του είδους συναντώνται στο ραδιόφωνο, ενώ σήμερα είναι το κύριο μέσο αφήγησης στις τηλεοπτικές σειρές. Sitcoms αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι σειρές, “Bing Bang Theory”, “The Office” και “Brooklyn 99” αλλά και animation παραγωγές όπως οι “Simpson”, το “Rick & Morty” και το “Family Guy”. Τι είναι όμως αυτό που έκανε το “Friends” να ξεχωρίσει;

Γράφει ο Νίκος Πάττας

Ενώ στις περισσότερες σειρές του είδους παρατηρούμε μη ρεαλιστικές απεικονίσεις και χαρακτήρες καρικατούρες με σκοπό την γελοιότητα και την πρόκληση γέλιου μέσο της υπερβολής, στα “Φιλαράκια” έχουμε κάτι αισθητά διαφορετικό. Οι γνωστή παρέα αποτελείται από αρχέτυπα. Στερεοτυπικές μορφές αντρών και γυναικών που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Τα αρχέτυπα αυτά (ο γυναικάς αλλά ανώριμος Τζόι, ο nerd, ατζαμής και εκκεντρικός Ρος, η  παρορμητική Ρέιτσελ κτλ.) υπάρχουν εκεί για να κάνουν το μήνυμα της σειράς πιο εύκολο και ευχάριστο στο να ειπωθεί. Ένα μήνυμα, που μέσα από την άριστη χρήση της ιστορίας, των καλογραμμένων χαρακτήρων και τον έξυπνων διαλόγων κάνει ακόμα και σήμερα αμέτρητους ανθρώπους να αισθάνονται μέρος αυτής της παρέας, να γελάνε και να πονάνε μαζί τους, αποτελόντας ένα ψυχολογικό στήριγμα σε δύσκολες στιγμές. Και το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο παρά η δύναμη της φιλίας και ο ερωτισμός που την περικλείει.

Κατά την διάρκεια της ιστορίας που εκτυλίσσεται, γίνεται γρήγορα αισθητή η έλλειψη ισορροπίας στις ζωές όλων των χαρακτήρων. Οικονομικά προβλήματα, επαγγελματικές δυσκολίες και ψυχοφθόρες ερωτικές σχέσεις ντύνουν την καθημερινότητα καθ’ ενός από τα μέλη της παρέας. Όμως υπάρχει κάτι σταθερό, και αυτό είναι η φιλία τους. Η αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο και η στήριξη που προσφέρουν, τους επιτρέπει να συνεχίζουν την προσπάθειά τους στο να αναλάβουν τις ευθύνες τους (που είναι πολλές) αλλά και να ωριμάσουν.  Η φιλία είναι, για το “Friends”, το σημαντικότερο πράγμα τις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και το πιο άφθαρτο. Η σειρά όμως δεν μένει σε μια ρηχή απεικόνιση μιας ουτοπικής φιλίας. Μέσα στους κόλπους της παρέας συναντάμε έναν ελλοχεύων ερωτισμό που φαίνεται να αλλάζει μορφές αλλά και να μην υπολογίζει φύλα. Φυσικά άτομα της παρέας συνάπτουν ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες όμως συχνά φθείρονται και αφήνουν μια στοργική πλατωνική αγάπη στην θέση τους. Άλλοτε η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου παίρνει την μορφή ερωτικής σχέσεις, που και αν ακόμα έχει ως στόχο την σάτιρα και την πρόκληση γέλιου δεν παύει να εξυπηρετεί απόλυτα την αφήγηση. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι οι σαρκικές ανάγκες των πρωταγωνιστών περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον πλατωνικό έρωτα που διακατέχει ο ένας για τον άλλο. Και εάν αναλογιστούμε τα παραπάνω, ίσως, διαφαίνεται καθαρότερα ο λόγος ο οποίος το “Friends” έγινε τηλεοπτικό φαινόμενο.

Ο Πλάτωνας στο έργο του “Συμπόσιο”, βάζει τον δάσκαλό του, Σωκράτη, να μιλάει για τον έρωτα ως μια αναζήτηση της αγνότητας, του ήθους και της σοφίας, ο οποίος δεν αποζητά την σαρκική επαφή αλλά το ωραίο εν γένει. Αυτή η “συμπαντική τάξη” που βιώνει αυτός που θα γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα είναι, για τον Πλάτωνα, όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος στην αθανασία. Για του χαρακτήρες της σειράς το μόνο στήριγμα σε μια χαοτική, τρομακτική και αβέβαιη πραγματικότητα είναι αυτή η παρέα. Μέσα από την φιλία τα άτομα θα ωριμάσουν, θα γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους, θα αλλάξουν και θα βρουν εν τέλει την ηρεμία. Μέσα από αυτή την ιστορία που σε ταξιδεύει σε έναν συναισθηματικό κόσμο έξι ενηλίκων έρχεσαι σε επαφή με ένα εξαιρετικό έργο για τον έρωτα το οποίο, σαν τέτοιο, του αξίζει να μείνει αθάνατο.

Νίκος Πάττας

Κινηματογραφικός συντάκτης

back to top

Comments

AGENDA

No event in the calendar
June 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30