To After Life διδάσκει κωμικά μαθήματα διαχείρισης θλίψης

Με τον υπέροχο Ricky Gervais.

Ένας πιτσιρικάς και ένας φλεγματικός βρετανός ενήλικας με συννεφιασμένες σκέψεις μπαίνουν σε ένα εστιατόριο. Το φθηνότερο πιάτο στο μενού είναι το παιδικό γεύμα με ψαρομπουκιές και η σερβιτόρα προσπαθεί να πείσει τον ενήλικο ότι σερβίρεται μόνο σε παιδιά και ο ίδιος θα πρέπει να πάρει κάτι άλλο. Δε γνωρίζει όμως ότι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει είναι ο Ricky Gervais.

Γράφει ο Άλκης Νικομάνης

Το After Life έσκασε στις οθόνες μας μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα με αποκλειστικό σκοπό να γεμίσει το θεατή του με ίσες απολαυστικές δόσεις ευαίσθητου ανθρώπινου δράματος και έξυπνης κωμωδίας. Η πρόσφατη στροφή της κωμωδίας ανά τον κόσμο σε αυτά τα πιο γνώριμα, πιο σοβαρά θέματα που ταιριάζουν στις πολύπλοκες προσλαμβάνουσες της σύγχρονης ζωής και δεν απευθύνονται μόνο τη μία η την άλλη του διάθεση, δε σταματά να με εκπλήσσει τελευταία. Οι πραγματικά έξυπνες και επιτυχημένες κωμωδίες της γενιάς μας, που σταθερά αποτελούν αξία και ποιότητα και δεν τις βλέπει κανείς από ψυχαναγκαστική υποχρέωση (γκούχου The Big Bang Theory) είναι πλέον αυτές που εγκαταλείπουν τη δομή του τυπικού sitcom και αποδέχονται, για να στρεβλώσω μια από τις πρώτες ατάκες του BoJack, ότι μερικές φορές στο τέλος του εικοσαλέπτου δεν είναι όλα μέλι- γάλα. Ούτε για τους ήρωες, ούτε για τους θεατές.  Όπως πολλά ακόμα διαμάντια του είδους, έτσι και η νέα αυτή “tragicomedy” του ήδη καταξιωμένου και πολυγραφότατου  βρετανού κωμικού ήταν άμεση επιτυχία και αξίζει κατά τη γνώμη μου να «κλέψει» ένα μερίδιο προσοχής από τα εντυπωσιακά franchise που δομούνται μέρα με τη μέρα στις δημοφιλείς πλατφόρμες. Διότι είναι εδώ για να μιλήσει στον άνθρωπο και να πραγματευτεί τις στοιχειώδεις ανησυχίες και σκέψεις του, δίχως ποτέ να παραλείψει να τον διασκεδάσει και να τον αποτελειώσει με λίγο αγνό, δηλητηριώδες βρετανικό χιούμορ.

Η ιστορία του After Life περιστρέφεται γύρω απ’ τον Tony, έναν μεσήλικα αρθρογράφο για εφημερίδα free press του Λονδίνου που έχει γίνει γνωστός στη γειτονιά ως ο πιο αναιδής άνθρωπος που έχει παρέμβει σε όλες τις δυνατές συζητήσεις για να πει τη γνώμη του, δίχως ποτέ κανείς να τις ζητήσει. Με την πικάντικη λεπτομέρεια ότι μόλις έχει χάσει την αγαπημένη του γυναίκα και νιώθει πως δεν έχει και πολλά να κάνει σε αυτό τον κόσμο πια. Αφού πήρε την απόφαση να μην αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή για να μη μείνει νηστικός ο σκύλος του, ξεκινά τη νέα του ζωή σαν άνθρωπος που δε νοιάζεται πλέον για τίποτα και δεν έχει τίποτα να χάσει. Όπως θα πει και ο ίδιος, είναι σαν μια νέα ζωή, σαν υπερδύναμη, δίχως καμία έγνοια στον κόσμο να λέει σε καθέναν τι πραγματικά πιστεύει, να ειρωνεύεται, να μην υποχωρεί και σε γενικές γραμμές να ανακαλύπτει τη ζωή με τους όρους του μέσω μιας νεοευρεθείσας αδιαφορίας που πηγάζει από τη θλίψη του. 

Η κωμική σειρά έχει από ένα σημαντικό μάθημα σε κάθε ένα σχεδόν από τα 6 επεισόδια της. Πέρα από την διαδεδομένη σε επίπεδο αγγλικής κωμωδίας λιτή και απέριττη διάρκεια, ο θερμός και προσγειωμένος χαρακτήρας της την κρατά απολαυστική. Όπως πολλές από τις προτάσεις μου, έχει κι αυτή στόχο να σου διεγείρει εναλλάξ τα συναισθήματα και το χιούμορ. Ο σαρκασμός και κατ’ επέκταση το χιούμορ αποτυπώνει τον ανθρώπινο πόνο καλύτερα από το οτιδήποτε όταν ο πρωταγωνιστής, ή ο θεατής του, βρίσκεται σε ένα απερίγραπτα εύθραυστο σημείο μεταξύ του πλήρους εγκλεισμού στα «τείχη» του και της απελευθέρωσης από κάθε μορφή ευθύνης και έγνοιας. 

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή όλων που θα τον ωθήσουν και πάλι στο μονοπάτι, μακριά από το σκοτάδι και την αυτολύπηση. Ευτυχώς για τον Tony, άνθρωποι σαν τον εκδότη και κουνιάδο του, Matt, την παρεξηγημένη «εργάτρια του σεξ» Daisy ή τη νέα παθιασμένη του συνάδελφο Sandy δεν έχουν κανένα σκοπό να τον αφήσουν να πνιγεί στο σκοτάδι της ζωής του. Για την ακρίβεια οι γυναίκες είναι η ηχηρή δύναμη αυτής της σειράς καθώς τον βοηθούν να περιηγηθεί στην παράξενη «μεταθανάτια» ζωή του. 

Αντίθετα θα του κάνουν τη ζωή λίγο πιο όμορφη –«δύσκολη» θα έλεγε ο ίδιος-.  Παράλληλα η ατέλειωτα παράλογη καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής, οι τελικά ρηχοί στόχοι που από απόσταση βλέπει τον υπόλοιπο κόσμο να κυνηγά και οι αφόρητα ενοχλητικοί «νταήδες» που έχουν σκοπό να τον εξουθενώσουν μη γνωρίζοντας το φορτίο που κουβαλάει, γίνονται έμπνευση για τον ταλαντούχο κωμικό και σατιρίζονται με κάθε ευκαιρία. Σε όποιο σημείο κι αν φτάσει, ο καθένας ως πρωταγωνιστής της ιστορίας του μπορεί να ξαναβρεί το λόγο που αξίζει να απολαμβάνεις το δώρο της ζωής. Να δει ότι υπάρχει ένα αύριο, μια ολόκληρη ζωή μετά από αυτό που σήμερα φαντάζει βουνό.

Εάν έχει μείνει ένα κομμάτι της καρδιάς σας που αγκάλιασε δίχως να ραγίσει τους υπόλοιπους αντι-ήρωες που κατά καιρούς έχω υμνήσει, τον BoJack, τον John Luther, τον Johnny Lawrence. Εάν δεν έχετε αποθαρρυνθεί απ’ τις προτάσεις μου μετά τις απίστευτα αποτυχημένες προβλέψεις μου για το Game of Thrones, αυτή η σειρά είναι δώρο στον εσωτερικό σας κόσμο.

Άλκης Νικομάνης

Κινηματογραφικός συντάκτης

back to top

Comments

 

AGENDA

No event in the calendar
September 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30