Star Wars: Η διαχρονική μαγεία ενός διαγαλαξιακού έπους

Ένας μακρινός γαλαξίας που πάντα θα μας συναρπάζει!

Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια  η στάμπα του «Πολέμου των Άστρων»  βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Κάποιοι ενθουσιάστηκαν με την νέα “Disney” εποχή του Star Wars, άλλοι δεν τρελάθηκαν κι όλας και φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που αντέδρασαν αρκετά έντονα καθώς θεωρούν πως η σειρά πλέον ξέπεσε. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν φυσικά και πριν από 20 χρόνια, όταν ξεκίνησε η  νέα τότε τριλογία του George Lucas που αποτέλεσε prequel στην αγαπημένη original σειρά. Από τη στιγμή που αποτελεί το διασημότερο franchise όλων των εποχών είναι αναμενόμενο να συναντούνται τέτοιες καταστάσεις καθώς σε κάθε ταινία οι προσδοκίες του κοινού είναι τεράστιες και επειδή συνήθως δεν ανταποκρίνονται, γίνεται ο κακός χαμός, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εγώ όμως θα κάνω τον συνήγορο του διαβόλου και θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ όπως μπορώ κάθε εποχή της σειράς ξεχωριστά γιατί πιστεύω πως πρόκειται για ένα franchise που καταφέρνει συνεχώς να ανανεώνεται και να παραμένει ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

Γράφει ο Δημήτρης Τάσκου

Για την original τριλογία δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω κάτι. Άλλωστε δεν έχω και να προσθέσω τίποτα καινούργιο. Ότι και να πω θα έχει σίγουρα ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν φαντάζομαι ότι υπάρχουν και πολλοί πολέμιοι της. Αλλά και να υπάρχουν, δεν χρειάζονται και πολλά επιχειρήματα για να τους «εξουδετερώσει» κανείς. Το μόνο που αρκεί να πω είναι ό,τι αυτή η τριλογία άλλαξε για πάντα την πορεία του σινεμά και διαμόρφωσε την ποπ κουλτούρα όπως την ξέρουμε σήμερα και έτσι επάξια βρίσκεται εκεί που βρίσκεται (Τα ewoks βέβαια συνεχίζουν να είναι δυσκολοχώνευτα). 

Σε αντίθεση με την προαναφερθείσα τριλογία, η prequel σειρά είναι ελαφρώς παρεξηγημένη. Πριν μπω στο ψητό, να πω πως οι προσωπικά λιγότερο αγαπημένες μου ταινίες του franchise είναι και οι δύο πρώτες ταινίες της. Την πρώτη φορά της είχα μισήσει μάλιστα και στην «Επίθεση των Κλώνων» συγκεκριμένα κόντεψε να με πάρει ο ύπνος. Παρόλα αυτά βέβαια ,λάτρεψα την «Εκδίκηση των Σιθ». Θεωρώ όμως πως με μετέπειτα προβολές, ακόμη και σε όσους δεν άρεσε, θα αρχίσουν να εκτιμούν κάποια πράγματα. Φυσικά δεν θα πάψουν να μισούν τον Jar Jar, τον Heyden Christensen ως Άνακιν Σκαϊγουώκερ και νέο Vader (SPOILER!!!) αλλά και το ρομάντζο μεταξύ αυτού και της Πάντμε. Ίσως ούτε και τα έντονα ψηφιακά της τριλογίας αλλά και τις κωλοτούμπες του Γιόντα. 

Αρχικά, να πω πως θεωρώ το γενικότερο πλαίσιο της τριλογίας φοβερό. Η όλη ιστορία με τους κατάλληλους συντελεστές από πίσω θα μετέτρεπε την τριλογία σε ισάξια αν όχι και ανώτερη της πρώτης. Δυστυχώς όμως, ο George Lucas αποφάσισε να τα κάνει όλα μόνος του, για αυτό και είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η εισαγωγή της πολιτικής στο franchise, μια απόφαση για την οποία γκρίνιαξαν πολλοί, η πτώση ενός δόγματος και το σχέδιο του αυτοκράτορα είναι αδιαμφισβήτητα από τα δυνατά ατού της συγκεκριμένης σειράς. Αντί να αρκεστεί απλά σε εντυπωσιακές μάχες στο διάστημα, όπως θα έκαναν πολύ σήμερα - αν και δεν θεωρώ πως υστερεί σε αυτό το κομμάτι - ο George Lucas αποφασίζει να μας δείξει το μεθοδικό και υπομονητικό σχέδιο του Darth Sidious και τουλάχιστον εγώ νιώθω δέος με τον χαρακτήρα του. Όμως, ο Πάλπατιν (πολλά ονόματα αυτός ο Emperor) δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πτώση της δημοκρατίας. Οι Jedi, προστάτες της ειρήνης στον γαλαξία να υπενθυμίσω, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς ως τάγμα εξαιτίας της αλαζονείας τους. Αυτή ήταν που οδήγησε έναν μαθητή τους στην σκοτεινή πλευρά της Δύναμης και επέτρεψε να συμβούν τα όσα έγιναν. Καταλαβαίνεις ότι έχουν ξεπέσει σαν τάγμα όταν ασχολούνται με ανούσιες υποθέσεις αντί να προσπαθήσουν να λύσουν πιο σημαντικά προβλήματα που φαίνεται πως υπάρχουν στον γαλαξία, σε μια φαινομενική περίοδο ειρήνης. Είναι, λοιπόν, σίγουρα συνυπεύθυνοι. Κάτι τέτοιο είναι σαφώς σχεδόν καταστροφικό για τους fans και γκρεμίζει πολλά όνειρα και προσδοκίες. Όμως, για μένα είναι ρίσκο και μαγκιά από τον Lucas καθώς τον νοιάζει να δημιουργεί σινεμά πρώτα από όλα και όχι να ικανοποιεί τους fans. Το τελευταίο, ειδικά, πλήττει το σημερινό σινεμά διασκέδασης (Βέβαια και τα 4 δις από την Disney καλά ήταν).

Επίσης, λατρεύω την όλη ποιητικότητα και τραγικότητα που εκπνέει η τριλογία καθώς μας δείχνει την πτώση ενός ήρωα και οι θεματικές της είναι πολύ ενδιαφέρουσες αν και κάπως άτσαλα εκτελεσμένες. Αυτές ίσως βοηθούν και τον John Williams να γράψει φοβερά μουσικά κομμάτια και στις τρεις ταινίες και χωρίς καμία υπερβολή αγγίζουν άνετα τα επίπεδα της παλιάς τριλογίας. Από χαρακτήρες, θεωρώ πως ο Qui Gon, o Yoda, o Αυτοκράτορας και ο Obi Wan είναι αυτοί που σε κερδίζουν. Τον τελευταίο, μάλιστα, μπορώ να πω πως τον αγάπησα περισσότερο σε αυτή την τριλογία παρά στην original. 

Πάντως, όσο συνεχίζουν και περνούν τα χρόνια, αυτή η τριλογία βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς. Οπότε, θεωρώ πως είναι ζήτημα χρόνου ώσπου να αποκατασταθεί πλήρως στα μάτια του κοινού.

Πλέον, η Lucasfilm ανήκει στην Disney και μια νέα γενιά ταινιών καταφτάνει στην μεγάλη οθόνη και δίνει την δυνατότητα στους fans για συνεχείς διαπληκτισμούς στα social media. Άρχισαν ήδη από το “The Force Awakens” και κορυφώθηκαν με το “The Last Jedi”, όπου το τελευταίο δίχασε κυριολεκτικά το κοινό. Όσον αφορά τις δύο spin off ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει προς το παρόν, το “Rogue One”κατάφερε να κερδίσει αρκετούς ,παίρνοντας μάλιστα και διθυραμβικά σχόλια αλλά το φετινό “Solo” ήταν καταδικασμένο πριν καν κυκλοφορήσει και η παταγώδης αποτυχία στα ταμεία δεν εκπλήσσει κανέναν.

Η αρχή αυτής της νέας εποχής έγινε με το «Η Δύναμη Ξυπνάει», το οποίο αν και πήρε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, δεν άφησε ευχαριστημένους πολλούς από τους fans. Η κυριότερη κατηγορία που του προσάπτουν είναι πως αντιγράφει σχεδόν ξεδιάντροπα το επεισόδιο 4, δηλαδή το πρώτο “Star Wars” του 1977.Σε αυτό δεν νομίζω πως μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Και είναι η αλήθεια πως το συγκεκριμένο έργο δεν έχει και να προσφέρει τίποτα καινούργιο στο franchise. Παρόλα αυτά έχει έναν δυνατό σκηνοθέτη και νομίζω πως είναι εμφανές και επί της οθόνης. Από την άλλη το νέο καστ έχει ταλέντο και όρεξη. Αγαπημένος μου, τόσο στην συγκεκριμένη ταινία, όσο και στην επόμενη, ο Adam Driver ως Kylo Ren. Κάποιοι τον θεωρούν μια κάκιστη απομίμηση του Vader. Για μένα πάλι, είναι αυτός που κουβαλάει σχεδόν ολομόναχος την νέα τριλογία, μιας και οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν βοηθούν και πολύ. Έχει στις πλάτες του ένα μεγάλο βάρος από το ένδοξο παρελθόν του ως απόγονος των Skywalker και για αυτό αποφασίζει να θυμίζει εμφανισιακά τον παππού του, ακόμη και αν δεν χρειάζεται σε τίποτα την μάσκα. Όταν την βγάζει όμως αποκαλύπτεται πως από πίσω βρίσκεται ένας φοβισμένος και μπερδεμένος νέος, ανήμπορος να ελέγξει τον θυμό του και το βάρος της κληρονομιάς του φαίνεται να τον πλακώνει. Το κακό, δυστυχώς, με την ταινία είναι πως διαθέτει σχετικά αδύναμη πρωταγωνίστρια καθώς οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν πολλά για αυτήν και αυτό δεν μας βοηθά να δεθούμε μαζί της. 

Αν βέβαια η συγκεκριμένη ταινία δέχτηκε αρκετά αρνητικά σχόλια από την μεριά των fans, η συνέχεια της μάλλον κατέληξε στο «πυρ το εξώτερον» από τους περισσότερους. Αυτό που έκανε το επεισόδιο 8, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ήταν να ρισκάρει και να φέρει καινούργια πράγματα στην σειρά. Για τον ίδιο λόγο δέχτηκε μερική επίθεση η «Αυτοκρατορία» όταν πρωτοβγήκε, όπως και τα prequels. Έτσι, λοιπόν, «οι Τελευταίοι Jedi» ήταν σχεδόν αδύνατο να μην προκαλέσουν. Εγώ προσωπικά είχα φύγει από την αίθουσα σχεδόν χωρίς κανένα παράπονο. Αντίθετα, ένιωθα γεμάτος. Με μετέπειτα προβολές, βέβαια, κατάλαβα και συμφώνησα ως ένα βαθμό με κάποια πράγματα που του πρόσαπταν. Το κυριότερο είναι οι νέοι του χαρακτήρες, με ειδική μνεία να κάνουν οι περισσότεροι σε αυτόν της Rose, όπου έφτασε να μισείται από πολλούς όσο ο Jar Jar. Μπορεί, από την δεύτερη προβολή ακόμα, να βαρέθηκα κάπως με τις σκηνές της Αντίσταση αλλά σίγουρα δεν μπορώ να φτάσω σε τόση βαριά κατηγορία. Μου φαίνονται βαρετές επειδή ενδιάμεσα υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την Δύναμη.

Σε κατηγορίες που αφορούν τα συγκεκριμένα κομμάτια, δεν πρόκειται να συμφωνήσω όμως ούτε στο ελάχιστο. Όπου εμφανίζονται οι Luke, Kylo και Rey, ο δημιουργός δίνει ό,τι έχει. Ο πρώτος, μάλιστα, από την τριάδα αποτελεί για πολλούς σημαντικό μείον της ταινίας. Σαφώς, ο νέος Luke (εδώ υπάρχει κρυμμένο ένα ηλίθιο αστειάκι) είναι διαφορετικός από όταν τον αφήσαμε στο επεισόδιο 6 αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσικό, από την στιγμή που έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια. Για μένα, ο χαρακτήρας του Luke σε αυτό το έργο, είναι πιο ενδιαφέρων από ποτέ. Πολύ καλή, βέβαια, η ερμηνεία του Mark Hammil ως Luke Skywalker, όπως και η Daisy Ridley ως Rey και φυσικά ο Adam Driver ως Kylo Ren. Ο τελευταίος, αυτήν την φορά, αποτάσσει πλήρως το βάρος της κληρονομιάς του και αποφασίζει να χαράξει δικό του μονοπάτι ενώ η Rey για πρώτη φορά αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρων χαρακτήρας. Σκηνές, βέβαια, όπως αυτή του Yoda και των μαθημάτων του Luke είναι περιττό νομίζω να πω πως ανεβάζουν αυτόματα το επίπεδο της ταινίας. Και μία εξ αυτών είναι φυσικά και η τελική σκηνή όπου ο Luke έρχεται αντιμέτωπος με το Πρώτο Τάγμα και τον Kylo Ren. Παράλληλα, μου άρεσαν πολύ και οι θεματικές της ταινίας. Κυρίως, αυτές που αφορούν το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα με την κληρονομιά, αυτή που έχει ο Luke από τους παλιούς Jedi και αυτή που έχουν ο Kylo και η Rey από τους προγόνους τους. Δεν πρέπει να σε ορίζει αλλά να σε διδάσκει. Πάντα θα υπάρχει μέσα σου αλλά αν θες να γίνεις «αυτός που πραγματικά είσαι», θα χρειαστεί να το κάψεις, να το σκοτώσεις όπως λέει χαρακτηριστικά ο Kylo. Κάτι που φαίνεται να χαρακτηρίζει και όλο το franchise γενικότερα.

«Ο Πόλεμος των Άστρων», λοιπόν, συνεχίζει να συγκινεί ακόμη τον κόσμο με τις παλιές και νέες περιπέτειες του. Όσο υπάρχει η σπίθα από την πλευρά των fans, θα συνεχίσουν και να αυξάνονται οι λάτρεις του franchise. Πάντοτε το “Star Wars” θα λατρεύεται και πάντοτε θα είναι επίκαιρο. Κάθε εποχή του έχει από κάτι καινούργιο να δώσει και κάθε εποχή του θα έχει το δικό της κοινό. Είθε η Δύναμη να είναι μαζί του και μαζί μας.  

Δημήτρης Τάσκου

Κινηματογραφικός συντάκτης

back to top

Comments

tomorrowland athens armin van buuren breakroom

AGENDA

July 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31