"Αυτό Χορεύεται;": Όταν ο Nick Waterhouse έβγαλε τον Elvis από μέσα μας

Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αξιολογήσεις την ποιότητα ενός τραγουδιού -και κατ’ επέκτασιν και του υπεύθυνου καλλιτέχνη. Ένας απ’ αυτούς είναι ο δείκτης “χορευτικότητάς” του, ή όπως αποτυπώθηκε με λιγότερα βαρετό τρόπο στον τίτλο, η απάντηση στην αρκετά απλή ερώτηση “αυτό χορεύεται;”. Βέβαια, αν χρειαστεί να το ρωτήσεις, μάλλον η απόκριση θα είναι αρνητική, οπότε το ερώτημα μένει σε ένα συμβολικό επίπεδο. Έστω σε ένα πολύ σύντομο σήμα του εγκεφάλου σου. Ένα ακόμα πιο σύντομο σήμα όταν πρόκειται για τραγούδι του Nick Waterhouse.

Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας

Σας την έφερα μπαμπέσικα ο παλιοσατανάς στο τέλος της παραγράφου. Τέλος πάντων. Με αφορμή την συναυλία του Nick Waterhouse στο Fuzz Live Music Club την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, αλλά και την ζήλεια από τις αφηγήσεις όσων πήγαν στο μαγικό του sold out τον Μάρτιο, ανατρέχουμε σε 9 στιγμές (οι 10 είναι πολύ mainstream) από την δισκογραφία του Καλιφορνέζου που μας έκαναν να απαντήσουμε αστραπιαία στο αν “χορεύεται” και να γυρίσουμε το ερώτημα στην ενεργητική φωνή.

9) Όταν τον πρωτοακούσαμε στο ραδιόφωνο

Ήταν με τον δεύτερό του δίσκο, Holy (2014) και το “This is a Game” όταν ο Waterhouse κέντρισε το ενδιαφέρον των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών. Ή τουλάχιστον εκείνων με την αξιοπρέπεια να μην παίζουν 3 φορές την μέρα το “Νοβέμπερ Ρέην”. Ό,τι είχε γίνει και της μόδας το Shazam τότε, οπότε καλό timing.

8) Όταν θύμισε κάτι από Temptations

Για κάθε δίσκο αμερικανικής garage που έχει ακούσει, αντιστοιχεί κι ένας από τον κατάλογο της Motown. Το “Raina” διώχνει λίγη από την soul, αφήνει όμως την ψυχή και προσθέτοντας κάτι από την κιθάρα του Link Wray, καταλήγει σε ένα λίγο χαρμόσυνο και λίγο πένθιμο “oh I got such love for you”. Για κάθε περίπτωση που μπορεί να το πεις.

7) Όταν έμπλεξε τις επιρροές του ακόμα περισσότερο

Βέβαια άκουγε και άλλα πράγματα ο Nick και στο “Old Place” τα έχει αφήσει να φανούν. Σε μια ωδή στην μουσική παράδοση της Καλιφόρνια, μπλέκει λάτιν ρυθμούς με μπλουζ κιθάρες και σαν αποτέλεσμα εμείς μπουρδουκλώνουμε τα πόδια μας προσπαθώντας να πιάσουμε σωστά τον ρυθμό. Δεν πειράζει. Τι θα κάνουν δηλαδή και οι δάσκαλοι μάμπο; Κλέφτες θα γίνουν;

6) Όταν έκανε ξανά cool τους Them

Οκ, οι Them δεν χρειάζονταν τον Waterhouse για να είναι cool, αλλά σίγουρα η διασκευή του στο “I Can Only Give You Everything” ήταν μια καλή ευκαιρία να τους θυμηθούμε. Αντικαθιστώντας τις θορυβώδεις κιθάρες του original με μια σέξι μελωδία στα πνευστά και προσθέτοντας γυναικεία φωνητικά, το έκανε κατάλληλο για την αφιέρωση που τόσο αξίζει αυτός ο τίτλος.

5) Όταν έγραψε κάτι πολύ catchy

Καταλάβατε την κασκαρίκα μου; Το τραγούδι λέγεται “Katchi” και είπα ότι είναι catchy. Μπα σε καλό μου. Ωστόσο, πέρα από το εχμ… “αστείο” μου, είναι όντως πολύ catchy. Και πολύ χορευτικό.

4) Όταν τον ρεμίξαραν οι Ofenbach για να γίνει ακόμα πιο catchy

Ντάξει, το ίδιο με πάνω είναι, απλά πιο γκρουβάτο. Και πιο catchy. Το “Katchi” πάλι. Συγγνώμη.

3) Όταν μας κέρδισε από τα πρώτα δευτερόλεπτα

Κάποια τραγούδια σε πιάνουν στο ρεφρέν, κάποια στην πρώτη νότα. Η περίπτωση του “(If) You Want Trouble” ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Αυτή που μέχρι το ρεφρέν θα έχει βγάλει όλες σου τις φιγούρες και (ίσως) έχει ντροπιάσει την παρέα σου στο υπόλοιπο μαγαζί. Μπορεί και όχι. Μπορεί να είσαι καλός χορευτής. ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ.

2) Όταν ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Αθήνα

Μπορεί ο φετινός του ομώνυμος δίσκος να σε βγάζει από το μπαρ και να σε στέλνει στο σαλόνι σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χορέψεις. Το “Wreck The Rod” είναι η καλύτερη απάντηση και ο συνδυασμός πνευστών και γκόσπελ σε σηκώνει από τον καναπέ χωρίς πολλά πολλά. Με αυτό τον δίσκο στις αποσκευές του, ξαναμπαίνει στο αεροπλάνο και υπόσχεται ένα live ακόμα καλύτερο από το περσινό...

1) Όταν σήκωσε στην πίστα και τους μερακλήδες

Το λιγότερο ξεσηκωτικό έμεινε για το τέλος,αλλά λίγο πέρα δώθε είναι αρκετό για να χορευτεί το “Indian Love Song”. Όρθιος, πλαγιασμένος στην μπάρα, καθιστός, κάπως θα κουνηθείς. Έστω θα εκτιμήσεις.

Ούτως ή άλλως, το ερώτημα δεν είναι αν “χορεύεται”. Είναι αν “χορεύετε”.
Και θα απαντηθεί την Παρασκευή στο Fuzz.

Δημήτρης Φαληρέας

Αρχισυντάκτης

back to top

Comments

katatonia gagarin 2020 breakroom

vdgg van der graaf generator 2020 breakroom

white lies 2020 breakroom

deep purple 2020 breakroom

einsturzende neubauten athens 2020 breakroom

AGENDA

No event in the calendar
February 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29