Όταν οι New Order άλλαξαν τη μουσική με το 'Blue Monday'

Και γεφύρωσαν χάσματα σε αυτή. 

Ανεξάρτητα από το αν είσαι ή όχι fan των New Order, το 'Blue Monday' είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κομμάτια που θεωρούνται σπουδαία. Κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου του 1983 και πολλοί το χαρακτήρησαν ως το συνδετικό κρίκο μεταξύ της ντίσκο των 70s και της dance/house έκρηξης των 80s. Ένα κομμάτι που επηρέασε καλλιτέχνες, κύματα και ολόκληρη την τέχνη εκείνης της εποχής. Ήταν ένα κομμάτι που σύνδεσε το παρόν με το παρελθόν καθώς μιλούσε για το μέλλον. 

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ο ήχος, βαθιά επηρεασμένος από τον Giorgio Moroder, τη Donna Summer και τους Kraftwerk, χωρίς ωστόσο να μπορέσει ποτέ κανείς να μιλήσει για αντιγραφή αλλά - ακόμη σημαντικότερο - για έλλειψη πρωτοπορείας. Η μαεστρία των New Order ήταν πως πήραν διάφορα ψίχουλα από δω κι από 'κει και δημιούργησαν κάτι καινούργιο με υλικά που υπήρχαν από πάντα εκεί. Όταν κυκλοφόρησε, ουδείς θεώρησε πως ήταν κάτι που είχε ξανακούσει. Παράλληλα, ήταν ένα κομμάτι που θα έβαζε φωτιά στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα πολλών σπουδαίων DJs της εποχής και ενός electro κινήματος που μας χάρισε ονόματα όπως αυτά των Juan Atkins, Derrick May and Kevin Saunderson.

Παράλληλα, αποτέλεσε το κομμάτι που απενοχοποίησε τη dance μουσική για τους ροκάδες. Σε μία εποχή που υπήρχε ενοχοποίηση και "ρατσισμός" προς το dance κίνημα, οι New Order κατάφεραν να γεφυρώσουν και αυτό το χάσμα. Επιπλέον, δημιούργησαν μπάντες που πάτησαν πάνω σε αυτό το πάντρεμα που έκαναν πριν από 36 χρόνια οι New Order. Μπάντες όπως οι LCD Soundsystem, οι Chemical Brothers, οι Prodigy ή και οι Primal Scream. Οι New Order μπορεί να κουβαλούσαν - και να κουβαλάνε - ακόμη την κληρονομία των Joy Division και του Ian Curtis στις πλάτες τους, ωστόσο ποτέ δεν θέλησαν να επαναλάβουν τους εαυτούς τους, κάτι που απέδειξε το πόσο σπουδαίοι μουσικοί είναι. 

Οι New Order είναι ακόμη εδώ. Ακόμη χτίζουν γέφυρες, ακόμη δημιουργούν. Έχοντας ως παράσημο πως άλλαξαν ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής εκεί έξω, πως αποτέλεσαν έμπνευση για τους επόμενους και  πως κέρδισαν τον αιώνιο θαυμασμό μας. Οι New Order ακόμη προσπαθούν, αθόρυβα, να δημιουργήσουν. Σεβόμενοι τη σπουδαίοτητα της ιστορίας που κουβαλούν, ακόμη επιμένουν να συστήσουν ξανά τους εαυτούς τους. Και αυτό είναι μία θαυμάσια και σπάνια ταπεινότητα. 

{youtube}

Νίκος Παπανικολάου

Αρχισυντάκτης

back to top

Comments

marina diamonds 2019 breakroom athens

candlemass 2019 breakroom athens

lara fabian 2019 breakroom athens

deerhunter 2019 breakroom athens

AGENDA

No event in the calendar
December 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31