The truth is still out there

13 χρόνια μετά, η μαγεία παραμένει.

Κάπου αρχές δεκαετίας του ’90, το 1993 για την ακρίβεια, μία νέα σειρά κάνει πρεμιέρα στο Fox. Ήταν μία σειρά γύρω από δύο πράκτορες του FBI, οι οποίοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με σειρά ανεξήγητων φαινομένων. 23 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο, Fox Mulder και η Dana Scully επιστρέφουν στους ρόλους που τους ανέδειξαν και στη σειρά που λατρεύτηκε όσο λίγες. Τα The X-Files. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1993 όταν η Dana Scully θα περάσει για πρώτη φορά την πόρτα του υπόγειου γραφείου στα κεντρικά του FBI και θα γνωρίσει τον Fox Mulder. Έναν είρωνα, ανορθόδοξο, αιρετικό πράκτορα που όλοι τον χλεύαζαν. Εννέα σεζόν μετά, η λογική και σκεπτικίστρια Scully θα άλλαζε όλη της την κοσμοθεωρία. Και μαζί της θα αλλάζαμε κι εμείς τη δική μας. Κάτι υπάρχει εκεί έξω. 

Τα TheX-Files αποτέλεσαν μία από τις πρώτες σειρές που καταπιάστηκαν με το μεταφυσικό. Και μοιραία έγιναν μύθος. Απέκτησαν κοινό που κοιτάζει στον ουρανό και ψάχνει να βρει φωτεινά αντικείμενα, η συνωμοσία είχε μπει μέσα μας για πάντα. Κι αν σήμερα σου φαίνεται κάτι απλό, σκέψου πόσο θάρρος χρειάστηκε από ένα κανάλι να επενδύσει σε μία σειρά  όπως αυτή, με έναν, τότε, άσημο σκηνοθέτη, τον Chris Carter, και δύο δευτεροκλασάτους ηθοποιούς, τη Gillian Anderson και τον David Duchovny. Υποθέτω πως όσο αισιόδοξοι κι αν ήταν, δύσκολα θα προέβλεπαν πως η σειρά αυτή θα γινόταν ιστορική και μία σειρά πάνω στην οποία θα πατούσαν όλες οι μεταγενέστερες σειρές που ασχολήθηκαν με το μεταφυσικό.

Η ιστορία πάτησε εξαρχής στο παραμύθι του μοναχικού ήρωα που είχε να αντιμετωπίσει τέρατα στην προσπάθεια του να βρει την αλήθεια και να ξορκίσει τους δικούς του δαίμονες που τον βασανίζουν. Εξωγήινοι, δαίμονες, δολοφόνοι, τέρατα, κυβέρνηση, κατάσκοποι, αρρωστημένοι επιστήμονες, ο Mulder είχε να παλέψει με όλους αυτούς. Έχοντας δίπλα του, ως από μηχανής Θεό, την Scully, τη φωνή τη λογικής, τον άνθρωπο που τον προστάτευε και τον λάτρεψε όσο κανείς άλλος. Ένα δίδυμο τόσο αταίριαστο που δε μπορούσε παρά να γίνει τόσο ταιριαστό. Και να είναι τόσο αλληλένδετοι μεταξύ τους που ο ένας δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τον άλλο. Φάνηκε άλλωστε και από τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που έκαναν οι τελευταίες σεζόν, όταν ο David Duchovny απουσίαζε από αυτές λόγω δικαστικών διαμαχών με το κανάλι. Κι όσο κι αν προσπάθησε ο Chris Carter να μικρύνει το κενό που υπήρχε με τις προσθήκες του Robert Patrick ως τον πράκτορα John DoggettScully έπειτα από εννέα σεζόν είχε γίνει το ίδιο αιρετική με τον Mulder, και ο Doggett προσπάθησε να παίξει τον ρόλο της Scully όταν πρωτοξεκίνησε η σειρά, αυτόν της λογικής) αλλά και της Annabeth Gish ως Monica Reyes, ήταν εμφανές πως η σειρά έφτανε στο τέλος της.

Άλλωστε αν έχει δει κανείς όλες τις σεζόν μπορεί να αντιληφθεί πως οι τελευταίες δύο έγιναν σχεδόν αναγκαστικά. Τα περισσότερα επεισόδια ήταν αδιάφορα, το άσχημο κλίμα εμφανές και όλοι βρίσκονταν υπό πίεση, σε μία σειρά που πάλευε να βρει τα βήματα της και κυρίως τα νούμερα της  με την απουσία του David Duchovny από το καστ. Κάπως έτσι θα έρθει και το τέλος της σειράς, μοιραία. Ο κόσμος είχε αλλάξει ραγδαία από το 1993 και το 2002, όσοι έβλεπαν TheX-Files, χαρακτηρίζονταν ως και γραφικοί. Δίδυμοι Πύργοι, οικονομική κρίση, πόλεμοι, ο κόσμος δεν είχε χρόνο και διάθεση να ακούει παραμύθια με τέρατα. Ήταν ένας κόσμος που έβλεπε, πλέον, την πραγματική ζωή να ξεπερνάει σε φαντασία την τηλεόραση, ένας κόσμος που πάσχιζε να προσαρμοστεί από τη δεκαετία της ευμάρειας, στη δεκαετία της επιβίωσης. Τα The X-Files, άλλωστε, ακολουθούσαν πιστά τη ροή του κόσμου, το πνεύμα στην κοινωνία, τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους φόβους. Και όταν αυτοί σταμάτησαν, τα The X-Files έκλεισαν. Και ο κόσμος (μας) έγινε ακόμη πιο διαφορετικός. Πιο ρεαλιστικός. Έπρεπε να μεγαλώσουμε πασχίζοντας να κρατήσουμε ζωντανό το παιδί μέσα μας. Αυτό που πίστευε στα τέρατα, μα πίστευε και στους ήρωες. Είτε ήταν ο Mulder, είτε η Scully, είτε οι Lone Gunmen.

 

Εν κατακλείδι, τα The X-Files θα κρατούν για πάντα ένα κομμάτι της ζωής μας που θα θυμόμαστε με νοσταλγία. Τις αρχές του ίντερνετ, τα μεγάλα κινητά, το intro της σειράς, τα όνειρα μας να γίνουμε κι εμείς πράκτορες του FBI ώστε να ξεσκεπάζουμε συνωμοσίες, να κοιτάμε τον ουρανό με άλλο μάτι και να διαβάζουμε δύο φορές τις συνωμοσιολογικές ειδήσεις. Αυτές που οι άλλοι δε τις διαβάζουν καν.  Τα χρόνια της δικής μας αθωότητας, όταν ακόμη πιστεύαμε σε παραμύθια. Και κάπως έτσι, πέρασαν 13 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Σήμερα, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ περισσότερο απ’ όσο τον άφησαν οι δύο πράκτορες το 2002. ISIS, υποκλοπές, Edward Snowden, Wikileaks, Julian Asange, Drones και συνωμοσίες είναι παντού γύρω μας. Και δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο που τα The X-Files ξανάνοιξαν τώρα. Ξέρω σίγουρα πως ήταν η στιγμή που τα χρειαζόμασταν περισσότερο.

There is still something out there…

 

 

 

 

Νίκος Παπανικολάου

Αρχισυντάκτης

back to top

Comments

tomorrowland athens armin van buuren breakroom

AGENDA

July 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31