Όταν οι Arcade Fire μάγεψαν το φετινό Primavera Sound Festival

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμμετοχή των Arcade Fire στο φετινό Primavera, η απόφαση να κατηφορίσουμε στη Βαρκελώνη και φέτος ήταν σχετικά εύκολη. Ακόμα και αν το φετινό line-up δεν πλησίαζε καν κοντά στην λάμψη του περσινού, ακόμα και όταν έσκασε η ακύρωση του Frank Ocean, δεν υπήρξε δίλημμα. Βασικός σκοπός ήταν η εμφάνιση των τρομερών παιδιών από τον Καναδά.

Γράφει ο Γιώργος Δημητριάδης

Σάββατο 03 Ιουνίου λοιπόν, κατηφορίσαμε με την παρέα προς το Parc del Forum, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την τελευταία μέρα του festival, το οποίο θα κορυφωνόταν με την εμφάνιση των Arcade FireΗ εμφάνιση των Magnetic Fields στο Auditori, την κλειστή σκηνή του  πάρκου, ήταν η καλύτερη δυνατή ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων, τόσο από το ξενύχτι της προηγούμενης μέρας, όσο και για τη συνέχεια της μέρας. Ένα αρκετά βαρετό και μονότονο live από μια μάλλον καλοδεμένη ομάδα μουσικών.

Η φίλη μου η Μαρία πολύ εύστοχα, μετά το τέλος του Live, σημείωσε τα συμπλέγματα του τραγουδιστή, ο οποίος πριν την έναρξη του κάθε τραγουδιού, προλόγιζε ή έλεγε κάποια ιστορία για τη μητέρα του και τους άντρες της ζωής της. Αμέσως μετά, κάναμε ένα πολύ γρήγορο πέρασμα από την Heineken stage, να πάρουμε μια δόση από τον Van Morrison, πριν ανηφορίσουμε μαζί με κάποιος άλλους χιλιάδες θεατές προς την Ray Ban stage για το show της υπέροχης Angel Olsen.

Στη συνέχεια οι ηλεκτρονικοί ήχοι και τα κουμπάκια των Joseph Mount και Oscar Cash, ανέλαβαν να μας ψυχαγωγήσουν. Υπέροχοι Metronomy από τις 21,30-22,30. Στην ίδια σκηνή, αμέσως μετά τους Metronomy, είδαμε το show της Grace Jones, το μοναδικό live του Primavera, το οποίο ξεκίνησε με δεκάλεπτη καθυστέρηση. Κάποιοι από την παρέα είχαν ανέβει λίγο πιο πάνω για να παρακολουθήσουν τον Seu Jorge να παίζει ένα tribute στον David Bowie. Γρήγορα γύρισαν στην κεντρική σκηνή, όπου η αεικίνητη Grace Jones έδινε τον ορισμό του performance.

Η ώρα πλησίαζε δώδεκα παρά, ο αέρας που φυσούσε κατά πάνω στη σκηνή δεν βοήθησε τον ήχο να φτάνει σωστά στον κόσμο, τα τεράστια video walls είχαν κατεβεί στο επίπεδο της σκηνής λόγω του αέρα και κάπου εκεί η Jones μας καληνύχτισε και μια θάλασσα άνθρωποι πήγαμε στην απέναντι σκηνή για να υποδεχτούμε τους Arcade Fire, για τους οποίους ο αέρας ήταν σύμμαχος. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά βάσει σχεδίου.

Έναρξη με το Wake Up, ένα τραγούδι με το οποίο έκλειναν συνήθως τις συναυλίες τους της περασμένης άνοιξης στην Αμερική και τον Καναδά. Λίγες μπάντες μπορούν να σε εκπλήξουν έτσι και να κάνουν σμπαράλια στο κεφάλι σου αυτό που νομίζεις ότι περιμένεις να ακούσεις. Ακούσαμε και τα δύο νέα τους τραγούδια, τα οποία ο κόσμος υποδέχτηκε με θέρμη, εγώ από την άλλη, χρειάζομαι ορισμένες ακροάσεις ακόμη για να τα εντάξω κάπου.

Στο setlist χώρεσαν τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους και τελικά κατέληξε σε μια συναυλία greatest hit. Και οι Arcade ακούγονταν τέλεια. Ακούσαμε τα "Neighborhood #3 (Power Out)", "Wake Up",  "Haiti",  "Rebellion (Lies)", "In the Backseat" από τον ιστορικό πια δίσκο Funeral του 2004. Τα "Intervention", "No Cars Go" από το Neon Bible του 2008, Συνέχεια με τα "The Suburbs", "Ready to Start",  "Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)" και "The Suburbs (Continued)" από το The Suburbs του 2010. Τα "Reflektor" και "We Exist" από το Reflektor του 2013, προς το τέλος του show απογείωσαν το κοινό που είχε κατακλύσει την Mango stage απ’ άκρη σ’ άκρη,

Ξεχωριστή αναφορά στο κομμάτι Neon Bible, το οποίο παρουσιάστηκε ζωντανά για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια του κομματιού δεν ακουγόταν το παραμικρό από το κοινό, με μια αίσθηση συγκίνησης στην ατμόσφαιρα.

Ανάμεσα στα κομμάτια δεν υπήρχαν κενά. Στο outro του ενός, έμπαινε η εισαγωγή του επόμενου.

Το live έκλεισε με τα Neighbourhood #3, το Rebellion και encore με το Windowsill. Αυτά είναι τα ομορφότερα 17 λεπτά που θυμάμαι τον τελευταίο καιρό.

back to top

Comments

tomorrowland athens armin van buuren breakroom

AGENDA

July 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31